Varmblod är Charmblod

2014-05-29
15:27:00

JAG SKA ALDRIG MER HOPPA!
När jag är hemma hoss mormor och morfar så har jag ett eget "gömställe". "Gömstället" är där uppe i mormor och morfars stora garderob, högst uppe på en hylla finns det en massa bamsetidningar där man kan sitta ihoptryckt och titta igenom alla gamla bamsetidningar och dit brukade jag gå för att slippa sitta med alla vuxna runt matbordet, för att baa läsa bamsetidningar, för att vara själv, ibland på grund av allt det där! 
Idag fick tranporten bli mitt gömställe, jag ville vara själv.
 
Under förmiddagen så hade skulle vi testa nån ny ridtränare som faktiskt bodde i Rickarum (byn som jag bor i). Hon hade ett annorlunda sätt än Emmely men hennes sätt funkade ju också jättebra och Sammy var glad. Hon har ridit till mååånga travare så hon hade ju bra erfarenhet av ridtravare! Hon hade till och med kört Zoogin, Sammys pappa, inte på lopp men på banan!!! Dock så saknar jag faktiskt Emmely lite, hon har inte kunnat träna därför att hon har haft "fölvaka". 
 
Nog om det.
 
Efter lunch så skulle vi iväg till hoppträning i Gärds också. Sammy kändes jättehärlig! Han gick rakt in i transporten utan minsta problem och frustade. :)
 
Uppvärmningen gick jättebra! Han var mjuk och gick riktigt fint i form. Vi började med att rida kavaletti på en volt såhär:
Det gick jättebra!
 
Sedan skulle vi hoppa två hinder på diagonalen. Han vägrade *suck*.
Vi testade om och om igen till sist så hoppade han men då stannade han vid nästa hinder... det tog en stund och en hel massa bråk innan vi kom över båda hindrena. Så fortsatte det varje gång vi skulle hoppa något. Allt kändes jättejobbigt, det var pinsamt, jag var besviken på honom och på mig själv, "klara jag inte ens av min egen häst!?". Till sist så tog ridläraren fram långpiskan och klatschade till i luften så att han blev lite rädd och hoppade över. Sedan efter ännu lite bråk så hoppade vi faktiskt en hel bana på 11 hinder!
 

 
 
Men jag var inte glad för det.
Jag kände mig helt misslyckad som person, ryttare, djurvän och som att vara den jag är. Jag unde inte sluta säga till mig själv vilken djurplågare jag var som hade använt spöet så mycket för att han skulle hoppa. Han som tycker hoppning brukar vara kul...??? Ingenting kändes kul längre. Jag hatade mig själv, bokstavligt.
Det var i transporten när jag hade lastat Sammy och han tittade på mig med dom där vackra, oskyldiga ögenen som jag bestämde mig.
"Jag ska aldrig mer hoppa!" Jag vill ju rida, vara med Sammy... och hoppa därför att det är saker som jag tycker är kul. Men detta kändes inte kul alls! Jag vill inte jobba mot honom så att varje ridpass förvandlas till ett slagfält där bara en kan vinna, jag vill ju hoppa därför att både han och jag tycker att det är så himla kul! Men just nu känns inget kul...
 
Vi sjöljde av honom och sen släppte jag honom i hagen. 
Senare smög jag mig in i transporten . Jag ville inte träffa någon! Jag ville bara vara helt själv!
 
Just nu sitter jag med min dator i knäet och lyssnar på Maddy Janes cover på Shontelles "Impossible".
 
Låten får tala.
 
Hejdå
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2014-05-28
14:34:53

Ett av mina alla skolarbeten
Som jag sa innan så har jag mycket på gång just nu med läxor, prov och redovisningar. Därför tänkte jag att det kanske vore läge att visa ett av mina arbeten här. :) 
 
Jag kommer inte att ta med allt men här kommer lite iallafall. Det är ett arbete i Religion.
 

Vad är viktigast i mitt liv?

Förr: Mitt förflutna spelar en viktig roll i den jag är nu. Det faktum att jag föddes i Guatemala och har bott där tror jag har gett mig en ”internationell vilja” som jag skulle kalla det. En internationell vilja enligt mig är ett intresse för välden. Det kan vara miljö, djur eller mänskliga rättigheter. Man bryr sig helt enkelt om sin omvärld och människorna som lever i den. Ibland har jag lekt med tanken att jag kanske är lite av en hindu. Hinduismen säger nämligen att allt levande är heligt. Därför är väldigt många hinduer vegetarianer. Jag tror inte som hinduerna att allt levande är heligt men jag tror att det är något fantastiskt, ett mirakel som är skapat av gud med kärlek. Därför äter jag inte kött, det finns många fler anledningar till varför jag inte äter kött. Jag började med att sluta äta fläsk (griskött). Dels därför att jag tror att grisar är det djur som behandlas sämst, dels därför att det var det enklaste att börja med. Vi har många muslimer i vår skola och därför finns det alltid ett extra alternativ till fläsk. I Koranen så står det inte varför man inte ska äta griskött utan bara att det är orent. Även i bibeln så står det att man inte ska äta griskött. Under den tiden så fanns det mycket trkineir (maskar) i griskött. Om man fick i sig en trikin/trikiner så gick de upp i hjärnan och man dog. Det dog väldigt många personer av detta under vad jag kallar ”Jesu-Tid” (runt år 0). Därför tror jag att det kan ha varit så att det var därför som gud sa till Mohammed att inte äta griskött. Eller så var det så att Mohammed var en väldigt intelligent person som kopplade grisköttet med att många dog och därför förbjöd människor att äta det.

För mig innebär det också en internationell vilja att man törstar hela tiden efter mer och mer kunskap om Världen.

 

 

Jag har bollat väldigt mycket med tanken om att man kanske kommer att återfödas och få en andra chans. Men jag tror inte till skillnad av hinduerna att jag kommer att återfödas.

 

Nu: Just nu är det viktigaste i mitt liv min ponny, Sammy. Det är med honom jag spenderar mest tid och det är med honom jag kan få slappna av efter en hektisk dag, söka tröst eller finna en vän att dela alla mina hemligheter med. Hästar i allmänhet är faktiskt väldigt viktigt för mig att ha i mitt liv. Det bästa med en häst är att dem kanske inte alltid förstår alla ord jag säger men de vet om man är ledsen, arg eller glad, de vet utan att man måste komma med en massa krångliga förklaringar vad det är man vill säga. Språket mellan en häst och en människa är ett mycket fint mirakel.

 

Såklart så är skolan också en väldigt viktig del i mitt liv och en sak som jag prioriterar. För mig är det väldigt viktig att kunna få en så bra utbildning som möjligt. I Sverige så har vi det jättebra med gratis utbildning åt alla. Jag tycker att det är fel av dem som bara tar skolgången för givet. Det är något fantastiskt som vi bör dra nytta av och få så mycket så möjligt av. Visst kan skolan kännas tråkig och allmänt jobbig, men jag tror att det är väldigt viktigt att se varje utmaning och varje uppgift som något positivt från början. Jag tror nämligen att om man från början har en negativ inställning till något så kan det bli väldigt svårt att vända på den inställningen. Om man istället försöker se det positiva ända från början så får man ut så mycket mer av det hela.

 

Snart: 

Innan gymnasiet så ska jag på konfirmationsläger. Dagen efter skolavslutningen kommer jag att åka till Åhus på konfa-läger. Jag är väldigt förväntansfull över hur det kommer att bli där. Men jag undrar också hur det kommer att påverka mig som person och om det kommer att förändra mitt sätt att tänka på mig, andra och på min omvärld. 

 

 

 Kristen

 

Något som är väldigt viktigt för mig i mitt liv och som tar väldigt mycket plats ut mitt liv är min tro. När någon frågar mig om jag är kristen så svarar jag ”Jag är kristen till 110%!”. Jag tror på det som står i bibeln. Jag tror att gud skapade jorden. Jag tror att gud skapade jorden genom Big bang. I Bibeln så står det ju att Gud skapade världen på sju dagar och sen så står det i vilken ordning han skapade allt. Men jag tror att vi måste tolka det som står i bibeln. Jag tror att allt är så mycket mer än vad vetenskapen säger, jag tror att om gud skulle förklara för oss om hur allt gick till så skulle vi inte förstå, därför tror jag att gud använder metaforer för att få oss att förstå bättre. Ibland så händer det, tror jag, att människan inte förstår vad det är han vill och vad han menar men vi är ju bara människor.

 

 

 

En annan sak som jag tycker är väldigt viktig när det gäller religion är att vara ifrågasättande åt så mycket som möjligt. Därför är det viktigt enligt mig att våga ifrågasätta när någon säger något, speciellt när det handlar om i det här fallet, kristendomen men också vid alla andra tillfällen i livet. Till exempel när någon säger åt dig hur du ska vara, tänka eller göra. 

 

 

Förlåtelse & Kärlek & Ickevåld

 

Förlåtelse och kärlek är två, enligt mig, två mycket vackra ord. I mitt liv försöker jag alltid att leva upp till vissa saker. Jag tror att kärlek är nödvändigt för att vi ska kunna förlåta och utan förlåtelse skulle vi inte kunna älska varandra som medmänniskor. Jag försöker också att sträva efter ickevåld. Mahatma Gandhi som är en av mina största förebilder sa en gång ”The week can never forgive, forgiveness is the attribute of the strong.” (”Den svage kan aldrig förlåta, förlåtelse är den starkes attribut.”). Han sa också saker som ”Live as if you were to die tomorrow, learn as if you would live forever” (”lev som om du skulle dö imorgon, lär som om du skulle leva för evigt”). Det är citat som jag har sparat i mitt hjärta. 

 

 

 

 

 

Av: Sara Felicia Franklin

 

 

 

Jaha, det var allt från mig för den här gången :)

 

Ciao!

/Sara

 

 

 

 

 


2014-05-27
23:19:03

Tack vare Alma
I skolan så har vissa lärare snackat ganska mycket om prioritering och sånt. Så jag bestämde mig för att teta. Tyvärr så blev det bloggen som blev lidande och till och med Sammy en vecka lite grann! Jag kan knappt bärja mig tills detta är över! Det ska bli så skönt att få slappna av! 
 
Men tack vare Alma så skrev på facebook att jag borde blogga så bestämde jag mig för att rycka upp mig och skiva ett inlägg...!!!
 
 
 
Det har hänt så sjukt mycket den senaste tiden!
 
Just nu känns det faktiskt ganska bra, det känns som att stämningen är lite bättre och mer avslappnad! :)
 
 
Förra helgen (24/05) så åkte jag och min syster och mamma till Perstorp där vi skulle tävla.
Det gick ju inte precis jättebra...
På framhoppningen var han fantastisk och hoppade ALLT utan problem! Jag tyckte att han verkade på bra humö när vi gick in på banan... men sen på första hindret så vägrade vi först en gång! Och sen en gång till, sedan hoppade vi det andra, tredje... men inte det fjärde hindret! tre vägringar innebar uteslutning!
Jag testade att hoppa en gång på framhoppningsbanan innan vi skulle hoppa i nästa klass och det gick superbra! Så jag tänkte att det sääääkert skulle gå bättre andra gången eftersom att han då redan kommit in på banan en gång och fått se allt. 
Men inte då! Vi vägrade ut oss helt på ANDRA HINDRET! 
Jaja, det är ju bara hem och träna! Dock så kan jag ju säga att jag inte lät så "hoppfull" efter att vi hade värgat ut oss igen...på andra hindret! Jag var faktiskt ganska siggig!
Nästa gång vi ska tävla i hoppning är om två veckor i Frosta ryttarförening! Det ska bli kul därför att ganska många som jag känner också ska dit! 
Men nu på Lördag så ska jag testa en helt y gren! Distans!
Distans kanske är Sammys grej! Han som gillar att spriga...!?
Vi har faktiskt hunnit träna massor och han älskar att få sträcka ut i galopp långa sträckor!
 
 
 
Idag så red jag i paddocken med Sammy. Vi red dressyr. Han var jätteduktig med tanke på att vi inte har tränat dressyr på två veckor! Han var lite stel men annars gick han jättefint!
Just nu så går Sammy inte bara med Mille utan också med en islandshäst som heter Locke. Innan så var Locke lite utanför och fick inte vara med Sammy och Mille. Det var faktist ganska gulligt hur beskyddande Mille var mot Sammy! Men nu verkar dom vara kompisar för när jag gick ifrån hagen idag så betade dem sida vid sida! <3
 
 
Jag kan inte låva att jag kommer att komma igång med bloggandet direkt eftersom att jag fortfarande har en del prioritering kvar... :P ! (Läxor). Men jag låvar att bättra mig och skriva så ofta jag kan!
 
 
Kram och godnatt
/Sara