Varmblod är Charmblod

2015-09-17
20:19:57

Ridtur med Frida och Bananrevolution

Det blev så att jag red ut på Sammy tillsammans med Frida. Det härliga med Frida är att det aldrig blir nån pinsam tystnad, jag kan prata med henne om allt. Vi pratade hela vägen, om skolan, våra hästar, skidläger och frekvent. Båda våra hästar ska bara skrittas för tillfället så det passar jättebra att rida ut tillsammans, vi borde göra det oftare. Desutom så är Sammy och Mille bästisar (ibland misstänker jag att de är kära i varann).

Sammy var mysig idag och fick därför även idag en rejäl ryktomgång. Han verkar verkligen gilla sin medicin då han slickar hinken när kraftfodret är slut (gjorde han inte msm:en). Jag fixade i vindskyddet idag med och såg till att det fanns mycket halm i båda uteboxarna.

 

Sammy kanske inte äter sin msm längre, men det gör jag. 

När jag kom in möttes jag av Iris och Allis som kaosade i köket så jag bestämde mig för att jag också borde kaosa lite. Jag hällde i mjölk, en banan, en msk msm, vaniljsocker, ingefära och kanel i matmixern. Den blev faktiskt god och efter att jag haft i extra vaniljsocker tyckte även Allis att den var god. Vad var det som Allis och Iris höll på med då? Jo, de gjorde chocobananos. Frysta bananer som man doppat i choklad så att den stelnar om bananen. Det är som en glasspinne och är mycket vanlig i Guatemala. 

 

Nu ska jag läsa i min (svenska) bok och kanske göra ekonomi-läxan. Imorgon kommer frekvent hem till mig. Vi ska spela volleyboll och grilla fodermajs (det är den bästa majsen). Förhoppningsvis så sover en eller annan krabat kanske över.

 
 
 
Kram, Sara

2015-09-17
14:53:20

Sammy bockade med mig

Sammy har haft borrelia. Därför har han en vecka bott hos veterinären och fått behandling at veterinären Lotta W. Nu är han äntligen frisk och hemma igen. Igår var jag ute och red barbacka med grimma och grimskaft på Sammy för första gången sen han kom hem från veterinären. Det känns att han vill få släppa loss all sin energi och han hade nog gärna både travat och galopperat om jag inte hade sagt att det var skritt som gällde idag. 

När vi kom till slutet av sträckan som jag brukar galoppera på så stack en kossa upp huvudet bakom stengärdet. Sammy ÄR inte rädd för kossor, han har aldrig varit det. Nu däremot...! Han vände tvärt och galen-bockade halva sträckan (ca 200 m.). Jag föll inte av!!! Fett stolt var jag ändå över att jag inte ramlade av och höll i mig. Det var inte ens minsta tvekan på att jag skulle kasa av. Jag tror att det kan ha berott på att jag var mer orolig över att han skulle halka och skada sig igen än att jag skulle ramla av. Det var länge sedan som han bockade på det viset så det var okej och jag var inte alls sur på honom. Lite spänning behöver man ju i vardagen ;)!

 

Jag såg även till att rykta honom rejält idag. När jag ryktade manen och svansen så kändes det som om någon haft balsamsprej på honom... jag upptäckte även fläta i manen. De har verkligen skött om honom bra och pysslat om honom hos veterinären. 

 

Igår kväll fixade jag även halm. Jag kastade ner halm från loftet på ladan (inte vår utan längre bort). Sedan gick jag hem bärandes på en bal och hämtade den andra senare med släpet. Jag la ut två balar i vindskyddet så att det skulle bli riktigt tilltalande och skönt att ligga där. 

 

Ikväll skulle jag gärna rida ut med Frida om hon kan.... <3 :)

 

Kram, Sara 

Bild från Instagram från igår :), jag är snyggare i ridbyxor och rid utstyrsel än vad jag är i skolan XD!

 

2015-09-17
14:32:03

Job

Job är en knasig bok enligt mig. Första gången jag läste den (ganska nyligen faktiskt) så tyckte jag rentav att gud betedde sig barnsligt. Jag menar, bara för att man kan göra något betyder inte det att man borde göra det och om man verkligen tycker att något är dåligt och har makt att stoppa varför stoppar man inte det då? Gud har all makt i världen så varför tar han inte bort lidande, svält och annat fruktansvärt som dessutom ofta drabbar de mest oskyldiga på vår jord?

Med många böcker så upptäcker man nya saker och får större förståelse andra gången man läser dem. Detta gällde även Job för mig. Jag har svårt att förklara vad jag kom fram till men här är ett försök; Gud vill inte göra oss illa, han är god. Vi är bara människor till skillnad från Gud som skapat allt och varit med sen tidens begynnelse osv. Därför förstår vi inte allt och vi kommer aldrig att göra det. Vi kommer aldrig kunna bli lika mäktiga och stora som gud. Vi gör fel och går vilse om och om igen, han älskar oss ändå. För oss kan det vara svårt och rentav omöjligt att förlåta vissa saker (t.ex. folkmord...) men jag är övertygad att gud är en gud av kärlek, han älskar oss oavsett vad vi gör. Om jag ångrar mig och ber om hans förlåtelse så förlåter han mig genom Jesus. Det betyder dock inte att han samtycker med allt det onda vi gör och som vi skapar, han hatar det rentav. För oss kan detta var så otroligt svårt att förstå, för hur kan man förlåta sådana fruktansvärda saker som jag inte ens vill nämna här. Vi är bara människor, vi förstår inte. Vi kan dock få en ledtråd som en hjälp på traven. Kärlek. Kärlek är nykeln till frihet, kärlek är det som för oss närmre Gud.

Jag läste en gång en bok som hette Delirium (första boken i en trilogi). Boken utspelar sig i framtiden, kärlek ses som en sjukdom och något som för bort människan från förnuftet. Boken förklarar dock genom huvudperson att det är omöjligt att leva på riktigt utan Kärlek. I boken så är det Kärlek som befriar henne (huvudpersonen) från det fängelse hon lever i. Det är kärleken som får henne att leva autentiskt. 

Jag växer hela tiden i min tro, det gör vi alla. Man slutar aldrig att lära sig (det är samma sak med ridningen). Just nu vet jag så mycket som att jag lägger mitt liv i guds händer så får han leda vägen.

 

Det här är några av mina tankar och funderingar jag har haft den här veckan och idag.

Kram, Sara

 

Ps. Job är en bok i Bibeln

 


2015-09-12
21:29:00

Enkelbiljett till Thailnad, själv, 2 månader, bara handbagage!

Det här är nog det galnaste jag någonsin gjort i hela mitt liv. Jag har beställt en enkelbiljett till Thailand. Jag åker den 11e juni, dagen efter skolavslutningen och kommer tillbaka kanske nån gång i mitten av augusti. Så 2 månader ska jag vara i Thailand. Första veckan/veckorna tänkte jag spendera i Bangkok med Ploy och lära mig thailändska och sen... jag har en ungefärlig plan på vad jag ska göra men det tänke jag inte berätta än. Något som jag dock kan säga är att jag vill dyka och jag vill även åka norrut i Thailand. Jag skypade med Ploy innan idag och gjorde upp en del saker så allt känns under kontroll just nu.

Jag betalar allt själv med pengarna jag fick in på mitt sommarjobb. Jag reser själv med undantag för de 2 sista veckorna då pappa kommer ner också.

Jag ska bara ta med handbagage då det var mycket dyrare att ha med extra bagage. Därför får jag se till att packa smart.

 

Jag är så taggad inför detta! Det kommer att bli en rejäl erfarenhet och vilket äventyr det kommer att vara sen! Just nu känns det crazy men samtidigt så känns det som att det är det här jag vill göra.

 

De enda sakerna som fick mig att tveka var att vara utan Sammy en hel sommar och vara utan Frida. Mamma och pappa stöttar mig och under resan så tänker jag att jag får rapportera hem till familjen för att berätta hur det går och hur jag mår (och för att få höra hur Sammy mår). 

 
Bamsekramar
/Sara
 

 

 


2015-09-04
08:36:00

Sammys Dagbok 03-04/09/2015

Kära dagbok, igår var en bra morgon. Solen sken och det regnade inte. Under dagen så gjorde jag inte mycket mer än att äta gräs, klöver och ännu mera gräs. När Sara kom hem på kvällen (hon har sörens mycket i skolan just nu) så kom hon efter ett tag ut till mig i hagen. Tokig som hon är så hade hon ju glömt både grimskaft och grimma. Jag bestämde mig dock för att vara snäll idag eftersom att det regnade och då är det inte lika skoj att busa. 

 

Idag red vi för en gångs skull inte bara ut i grimma och grimskaft utan hon satte till och med på mig tränset. När jag gick där på tånys-stig så kom det plötsligt en hare farandes, jag blev lite rädd först men sen skänklade Sara på mig och jag fortsatte gå. Det regnade och regnade. Sara tog upp kameran och fotade lite då och då... hon försöker lära sig något om ISO sa hon. Det hade kommit en regnbåge på himlen efter allt växlande väder. Jag såg två vildsvin på åkern bredvid men jag sa inget till Sara och hon var dessutom upptagen med att fotografera regnbågen så hon såg dem aldrig. I slutet av stigen som går genom skogen (då när man kommer fram till grusvägen) så såg jag en stor röd sak. Milles ägare Frida och hennes bror satt i den. När vi gick förbi så blev jag lite nervös, jag menar; tänk om de valde att köra precis när vi var framför dem, jag bestämde mig för att om det hände skulle jag hoppa ut i kanten... det hände inte. 

 

Marken var lite hal efter regnet så jag fick en briljant idé. Om jag stannar jättesnabbt så kanske jag kan åka kana en liten bit. Så plötsligt när vi travade så tvärstannade jag. Sara trodde att jag hade sett något speciellt men... hon hade fel. Vi fortsatte trava. På tal om att trava! Det är så härligt att få sträcka ut lite, jag längtar tills jag får börja galoppera! På vägen tillbaka så såg Sara de där trattliknande, gula sakerna i gräset intill vägkanten. Hon hoppade av och fyllde sina fickor. Hon krånglade när hon skulle upp igen men till slut var vi på väg igen :). Väl hemma igen fick jag en näve kraftfoder som hon blandat med något äckligt vitt pulver...

 

I natt så tillbringade jag, Ragnhild och Estell natten i Saras trädgård. Snart så kommer hon säkert ut för att pyssla om mig och ta en morgontur. Tills dess ska jag fortsätta mumsa på den här goda rosen. Rosor är min favoritmat!

 

Hej svejs tills vidare!

/Sammy

 

 

Ps. efteråt så cyklade jag och pappa tillbaka till kantarellstället och plockade mer i påsar :).

/Sara

 
Ps. efteråt så cyklade jag och pappa tillbaka till kantarellstället och plockade mer i påsar :)
/Sara
 
 

2015-09-04
08:12:00

"Ingen kan nå en på klipphyllan mellan Punkt och Stor bokstav."

Så lyder mitt favoritcitat i en bok som jag läste i skolan. Boken heter Juloratoriet och är skriven av författaren Göran Tunström. Själva boken tyckte jag själv inte om så mycket och jag ger den 5/10. Efter diskussioner i klassrummet fick jag dock en högre förståelse för boken och tycker själv att jag skrev en bra "Reflective statement" då jag redan i början fick in ett bra flyt. Jag skulle vilja dela den här, så nu kommer den :).

 

Reflective statement – Göran Tunström, Juloratoriet
Sara Franklin | Svenska HL | augusti-september 2015


Efter att ha diskuterat Tunströms bok i klassrummet så har jag fått en större förståelse för den. När vi hade pratat i klassrummet så insåg jag bland annat hur ofta verket Divina Comedia används. Jag har stött på det ämnet i flera andra böcker, bland annat i min favoritbok Delirium där hennes resa efter att ha flytt från staden liknas vid hur hon lämnar helvetet när hon bestiger skärseldsberget. Jag tycker att jag nu har fått en betydligt större förståelse för även min favoritbok efter klassdiskussionerna. Min förståelse har även växt för hur andra litterärt viktiga verk kan spela en stor roll i andra romaner och konstnärliga verk såsom dikter.

Min favorit del i boken är när Sidner träffar Splendid då jag tycker att det är den mest sympatiska stunden. Det bästa citatet i boken är enligt mig på sida 43 ”Ingen kan nå min på klipphyllan mellan Punkt och stor bokstav” då jag tycker att det citatet beskriver med perfektion hur man kan leva sig in i en bok och gripas av berättelsen och även hur man kan med hjälp av en bok ta avstå från verkligheten som så ofta är så som vi inte vill att den ska vara.


Diskussioner i klassrummet har även fått mig att fundera över att för att komma hem måste man komma bort, jag gillade särskilt det Max sa om hur stark ”hemkänslan” blir när man kommer hem efter en lång tid. Något som jag fann intressant och som även togs upp under klassrums-diskussionerna var Bibeln, jag tycker det är intressant hur ofta Bibeln och kristendomen används, nu i Juloratoriet men även för någon vecka sedan när vi läste en dikt av Tomas Tranströmer där han tydligt illustrerar korset i sista delen av sin dikt Gator i Shanghai. Detta fick mig även att fundera över hur olikt folk kan tolka olika saker. De flesta tolkade till exempel detta som det var döden som korset symbolisera. Samtidigt tolkade jag det som om korset symboliserade livet, eftersom det för mig symboliserar hur Jesus dog på korset för att ge oss evigt liv.

 
 
Kram, Sara

2015-09-03
09:35:00

Sammy var inte alls halt :´D!

Igår kväll så åkte vi till veterinären med Sammy. Det kändes som om dessa veterinärbesök aldrig skulle ta slut! Den här gången gällde det att vi misstänkte att han kunde vara halt igen. Iris hopptränare sa dock att det inte var ovanligt att han blev halt igen utan att det kunde bero på att han bara inte jobbat eller använt benet så mycket (han har ju nästan bara drällt hela sommaren). Han kanske helt enkelt fått lite träningsvärk. När vi kom dit så fick jag longera Sammy inne i ridhuset, veterinären kunde inte se något. Sedan gjorde hon böjprov på alla benen och vi fick springa fram och tillbaka på grusgången, ingen anmärkning på att han var halt då heller. Till sist tog hon ännu ett prov och sen konstaterande hon att han inte var halt men gav oss ett kosttillskott med msm och glukosamin som hette Joint support. Jag har fått instruktioner om att trava honom på raksträckor på hårt underlag i början. Skogssträckan in till byn blir perfekt :).

 

Jag är så glad och lättad att det inte var något fel på Sammy. Tävlingen i oktober får vi med säkerhet slopa, men det kommer ju fler tävlingar och vem vet... han kanske är hoppsugen...? Eller så kanske vi satsar lite på dressyr. Jag vet inte vad framtiden kommer att ge oss för möjligheter men just nu så ser den ljus ut.

 

Idag har jag haft sovmorgon. Kom dock in klockan 8 som vanligt. Därför har jag tillbringat morgonen med historieboken och nu framför datorn i bibblan. 

 

Snart har jag historia, sen kommer Svenskan och sedan Ekonomin. Jag slutar 17 -.- ...

Imorgon är det Frekvent igen, vi får lunch och det blir säkert kul. Det kommer dessutom en hel drös med nya tonåringar som ska börja nu till hösten, vi får göra var vi kan för att få dem att känna sig välkomnade. :).

Satsa på dressyren i höst?
 
 
Kram, Sara! 
 

2015-09-01
10:56:00

En helbra, härlig helg

Vad gjorde du fredag kväll med dina vänner?

Festade? Aha, trevligt.

Själv åkte jag runt med mina vänner från Frekvent bakpå en traktor, vi badade i sjön och tittade på "Big Hero 6" i mina grannars lusthus som vi fyllt med madrasser, täcken och kuddar klockan 02:00. 

Jag är så glad att jag bor på landet och har dessa underbara människor till vänner! Det kändes som om det hade kunnat vara skrivet ur en bok den kvällen. Då skulle det ha stått såhär: "Jag satt bredvid Alma i traktorsläpet med en filt om våra ben. Traktorn lyste upp mörkret omkring oss. Det guppar till då och då och jag känner känslan av spänning inom mig. När vi kommit fram till sjön hoppar vi av släpet, byter om till badkläder, jag slänger handduken vid bryggans början. Det är bara vi tjejer som badar, killarna står och pratar under ett träd. Vi slänger oss i vattnet, Frida först. Jag blir förvånad när jag upptäcker hur varmt vattnet faktiskt är. Vi hoppar några gånger in i det bläcksvarta vattnet. Det är fullmåne och mångatan lyser upp delar av vattnet. En bris kan skönjas över vattenytan men annars är det stilla. Stjärnorna tindrar på himlen när vi far tillbaka i traktorn."

 

På lördag morgon vaknar jag halv elva. Hela morgonen tillbringar jag med att städa toan, badrummet, tvättstugan och mitt rum. Efter lunch går jag och Frida ner till Vramsån för att fånga kräftor. Vi lyckas få i tre stycken kräftor i vår hink, två mindre och en mellanstor. Men det bästa var att utforska en ny del av ån. Vi hittade ställen som var djupare än de andra ställen vi kände till och ställen som var sandiga och gyttjiga istället för steniga. Någon dag måste vi gå dit och fotografera, Frida och jag. Vi pratade om att det lika gärna hade kunnat vara en del av en djungel långt borta. När vi kommit tillbaka till den stora stenen så stannade vi, fotade lite och släppte sen ner kräftorna på en platt sten och såg dem kravla ner i vattnet. Vi hittade förresten också en ansjovisburk som vi tog med hem, för sådant vill vi inte se i ån, Tokstolle den som lämnade den där. 

På kvällen åkte jag, Fanny, mamma och pappa till mormor och morfar för att äta kräftskiva. Det var mycket gott, men pilligt ;). Mormors svamp-paj och tårta var som pricken över i:et. Jag visade dessutom Fanny en av morfars burar i deras dam. Där fanns en kravlande svart kräfta i buren som vi släppte ut i damen igen.

 
 
Pappa hade fixat en smet Amerikanska pankakor med banan till söndagens fruckost. Jag åt tre stycken stora pannkakor för att verkligen hålla mig till när byastaffeten skulle gå av stapeln. Innan det var tävlingsdax cyklade jag mellan skolan och missian (missionskyrkan) flera gånger med mina kompisar för att hjälpa till med förberedelserna. 
Jag var mycket nervös när det var dax för loppet att börja eftersom en av mina medtävlanden var min syster. Hon är enligt mig jätteduktig på att springa, lika duktig som mig skulle jag säga! När loppet startade så föll jag in i asfalten när de bakom pressade på. Jag har fått två skrapsår och ett snyggt blåmärke på baken som börjar synas idag, måndag. Jag kom dock upp snabbt och fortsatte springa. Jag hamnade sisådär 20 meter bakom min syster hela vägen. När vi kom tillbaka till asfalten efter grusvägen började jag bli trött. Som tur var hade jag inte håll det hade varit mycket värre för mig att fortsätta pressa mig frammåt. 
 
Mitt lag kom på 7e plats av 23(24?) lag. Det var grymt gjort av oss alla! 
 
På kvällen cyklade jag till Alma för att spela settlers med henne och Frida. Det var jättekul och jag vann nästan (XD).
Det var min helg :D