Varmblod är Charmblod

2015-10-25
11:38:30

Sammson i höstmyllret

De senaste två dagarna har jag ridit hårdpass på dressyrbanan med Sammy. Igår testade jag att rida utan spöet som hjälpmedel och det kändes mycket bättre nu än om man jämför med innan vi började med spöet. Sammy har varit riktigt gosig senaste tiden. Just nu bökar han omkring i sin nya halm i vindskyddet som jag precis hämtade från grann-ladan. Estelle var inte lika intresserade och återgick till gräset i hagen.

Jag har inte ridit Sammy idag än men snart (12:15) ska jag till Ann för att åka iväg på en ridlektion i Djurröd för Louise på Tallium.

 

Efter det ska jag rida en lugn tur på Sammy, jag har inte frågat Frida än men det hade varit kul att rida ut med henne i höstsolen.

Just nu kan jag se genom mitt fönster att Sammy har återgått till sitt betande sida vid sida med Estelle. 

 

I höst/vinter tänker jag satsa på dressyren med Sammy, hittills har det gått bra och även om han ibland har sina slöare dagar (igår var en sådan dag, han var inte riktigt på hugget) så tycker att att det går snabbt framåt. Vi stretchar mycket och nu kan han ta sitt huvud ända till baken :). När ridtränaren säger att vi är redo så kommer jag nog inte vara sen med att anmäla honom till en liten tävling. Roligast hade ju såklart varit att tävla på en tävling för ridtravare, inte bara för att se andra ridtravare utan också för att lära mig mer av personer som kanske har haft ridtravare längre än jag.

 
Kram, Sara
 
 

2015-10-22
14:46:20

Full rulle

Jag har inte skrivit så mycket på sistone, men det är för att jag har gjort så mycket och dessutom har jag skrivit på den andra bloggen lite och prioriterat det helt enkelt. 

 

På scouterna har vi tillverkat söljor, det gick bra. Jag var riktigt stolt efter att ha varit tvungen att göra om den två gånger så lyckades jag äntligen få en fin flätad, vit sölja klar. Mycket pill men det var helt kart värt besväret. Vi ska fortsätta med att tillverka söljor nästa gång också :).

 

Vi hade dataspel och karaoke kväll på Frekvent. Det kändes som om det var en härlig stämning och som att de nya har kommit in riktigt bra i gruppen. Vi dansade loss till kinekt-spelet "Let´s dance", Viktor var en naturbegåvning på det då han vann sin första omgång. Fanny och Karen sjöng tyska låtar på karaoken. Jag sjöng "99 luftballons" tillsammans med Karen :). Senare på kvällen så rockade Rasmus och Jakob loss till Hasse Andersson och diverse andra härliga artister och låtar. 

 

På söndagen så var hela kyrkan fylld till bredden, det var nämligen ekumenisk gudstjänst och dessutom så medverkade både teatergruppen och kören från Äsphults församling. En var sjuk från teatergruppen så jag hoppade in som den trendige "Tommy Trend" som uppfann de fantastiska gröna näsorna. När jag var med i teatergruppen när jag var mindre så spelade vi upp samma teater en gång. Det var kul att två av teatergruppens barn fick sjunga tillsammans med kören under sista sången och det var riktigt bra stämning i kyrkan. Jag tycker dock ändå att man hade kunnat göra lite mer för att barnen skulle tycka att det var roligare.

 

Det var säkert gott fika efter gudstjänsten men jag kunde inte avnjuta det då gudstjänsten slutade 11:45 och jag skulle befinna mig hos Ann (min granne) klockan 12 för att åka iväg på ridlektion. Jag cyklade hem med vindens fart, bytte om och fortsatte sen på cykeln till Anns hus och stall. Jag var där prick i tid. Det var en väldigt bra och lärorik lektion, tränaren, Louise fick både mig och Tallium att vara riktigt svettiga efter lektionen och med lite träningsvärk dagen efter. Jag hoppas vi kan träna snart igen :).

Förra onsdagen så tränade jag också, men den gången på Sammy i Sösdala och då tränade vi dressyr och inte hoppning. Det gick jättebra. Vi övade sjänkelvikning och att han ska få en bättre form. Övningen med att hålla stilla mina händer med hjälp av spöet har verkligen hjälpt för nog tycker jag att mina händer är mer stilla nu än sen den första lektionen för henne. Tränaren var sen men det gjorde inget, man kan ju inte rå för att man hamnar i trafikstockning.

 

Jag har ju haft halloweenkalaset också. Det blev väldigt lyckat och det kändes som om alla verkade ha kul. Mer bilder från kalaset kommer snart.

 

Andra saker som har hänt i mitt liv är att jag varit på UR möte, en av mina kompisar har blivit kärleksdoktor och jag har tittat på film med Fanny.

 

Kram, Sara

 

 

 

2015-10-14
22:05:00

bästa glutenfria kärleksmumsen!

Dessa kärleksmums smakade inte alls "glutenfritt", de var otroligt goda och var busenkla att göra! Kaffet i glasyren gjorde susen, den smakade inte så mycket men det lyfte verkligen smaken jättemycket. De är även lätta att ta med sig då glasyren inte fortsätter att kladda när den har stelnat efter att ha stått i en kyl ett tag. 

Man kan såklart göra dem med "vanligt" mjöl också och det gör ingen större skillnad.

 

Här är receptet :)

Ingredienser:

  • 225 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 5 ägg
  • 4 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 msk vaniljsocker
  • 1 1/4 kakao
  • 3 tsk bakpulver
  • 6 dl mjöl (glutenfritt eller vanligt)

Glasyr

  • 75 g smör
  • 3/4 dl starkt kaffe (jag använde snabbkaffe)
  • 1/2 dl kakao
  • 5-6 dl florsocker (ta så mycket som du känner att du behöver)

Garnering

  • kokosflingor

 

Hur man gör:

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en långpanna ca 30x40 cm eller lägg i ett bakplåtspapper (jag använde bakplåtspappret).
  2. Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker i en skål väldigt pösigt(inte nödvändigt men det blir bättre då), det går mycket snabbare med elvisp och smeten blir fluffigare då utan att man får träningsvärk dagen efter. ;)
  4. Häll ner vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl lite i taget.
  5. Tillsätt smör och mjölk och blanda allt till en jämn smet.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.
  8. Glasyr: Smält smöret i en kastrull, tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker och blanda väl.
  9. Tag ut kakan ur ugnen och låt den svalna en stund.
  10. Bred glasyren över den varma kakan och strö över kokosflingorna.

 

Tips: 

  • Du kan ha i 1 1/2 msk vaniljsocker i glasyren om du vill, jag hade inte det då vaniljsockret tog slut och det blev jättegott ändå men du kan göra som du vill.

 

 
 

Idag skrev jag färdigt en dikt, jag blev jättenöjd. Till skillnad av de andra dikterna jag skrivit så var den här på engelska men den blev minst lika bra!  Jag bad Carina (min lärare) och hon kommenterade vissa saker som jag ändrade sen. Nu ska jag nog inte fixa med den mer för då blir det nog för kluddigt.

 

Jag har även varit på ridlektion i Sösdala. Det var trafikstockning så min ridtränare blev fast i nån kö och blev 30 minuter försenad. När jag väntade så värmde jag upp Sammy så han var riktigt uppvärmd när tränaren kom. Vi satsar hårt på dressyren nu. Hon har hjälpt mig så att händerna nu är där de ska vara och inte heller flaxa runt... Sammy är positiv och verkar trivas med att få arbeta, han blir inte alls stressig. Idag gick han i jättefin form. Det märks på Sammy att jag har fått en stadigare hand.

 

Puss och kram, Sara

 

Ps. jag är stort över min lillasyster (Iris) som tillsammans med några kompisar från skolan har åkt till Stockholm idag för att vara med på utdelningen av Worlds Childrens Prize For The Right Of The Child där kommer hon att träffa eller åtminstone få se drottningen på riktigt nära håll. Hon kommer hem imorgon.

 

 


2015-10-13
20:53:00

bilder från när vi paddlade, scout och en del annat
 
Här är några av bilderna:
 
Här kommer lite till bilder som jag har glömt eller inte haft tid att lägga upp:
 
Här kommer lite bilder från förr, förra måndagen när vi på scouterna vandrade till min mormor och morfar för klimatet. Inspirationen fick vi av actnow och klimatmötet som skulle äga rum i Frankrike.
 
Såhär trött var jag när jag gick upp halv tre mitt i natten för att fota super-blod månen!
 
Här är lite annat... . :)
 
 De här bilderna tog jag idag :)
 
Puss och kram, godnatt, Sara
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2015-10-13
20:31:00

The chickens!
I´ll write this in english so that my dear Ploy will understand ;). This is important information for her too.
Our chickens that live in our kitchen are now about one week old. The mom is outside again because she made such a mess!!! But the chickens are doing fine and today the last chickens got their names so I thought that it was a good time to introduce them on my blog. Their names are Tony, Francis, Louis, Sasha and Lemonade.
 
Francis is the oldest one and his/her fethers tooks nore like a normal birds feathers, he/she also has more patterns on his/her head.
Tony has only one stripe on the head and I think that his feathers/wings looks like butterfly wings, he is not shy at all.
Lemon is the whitest chicken he/she is very shy.
Sasha is white ut with a more yellow tone, she/he is the shyest of them all.
Louis is the smallest of the chickens nad he/she is the only black chicken. 
 
They all love tortilla dough :). They sound pio, pio from morning to night with non-stop. Some of them like sitting in the hand and being petted with a finger while some rather wants to be with it´s friends.
Francis on the picture below
They didn´t like the pepper but flying up on the box seemed to be really fun ;)
 
 
 

2015-10-13
13:32:00

Agrrr I know now what I´ll be for halloween
Oj, jag skrev visst på engelska #IBproblem ;). Inte så enkelt alltid att switcha tillbaka till svenska bara sådär! Dessutom har jag pluggat både historia och biologi nu på rasten efter lunch så har en del saker som snurrar runt i huvudet. Snart har jag historia. Jag har valt higher level historia så jag har ganska mycket av det. Men det gör inget för jag tycker om historia. Idag ska vi diskuttera Mussolini och fascism tror jag.
Mormor hämtar mig utanför skolan tio i tre och då ska jag till CSK (sjukhuset). Jag ska nämligen få sprutbehandling så att jag kan slippa vara så allergisk. 
Innan lunchen shoppade jag med Chloé på röda korset, jag har nu en full halloween utstyrsel... hehe
När jag kommer hem vill jag rida en lång ridtur i skogen med Sammy för att rensa tankarna lite. Jag blev glad igår när jag fick reda på att Sammy hade skött sig jättebra när mamma hade ridit honom.
 
Vet ni vad jag gjorde igår XD? Jag skrev i min hemliga blogg, jag kan nämligen inte hitta min dagbok så då skriver jag av mig där istället :).
 
 
 
Lots of Hugs, Sara
 

2015-10-12
20:44:34

Tack!
Igår så sjöng Fanny i kyrkan i Äsphult (grannbyn). Fanny är en tjej som är utbytesstudent, kommer från tyskland och som bor hos oss i år. Hela kören sjöng jättefint! Finare än vanligt tyckte jag! Det var schvung och det var glädje. Det var också tacksägelsedagen så kyrkan var fint utsmyckad med pumpor, äpplen, morötter, rödbetor, blommor och annat smått och gott. Det var också så att det var LRF (lantbrukarnas riksförbund) som fixade med fikat så det var såklart riktigt gott! Det känns som om jag och Fanny kommer riktigt bra överens nu :). 
På grund av att det var tacksägelsedagen igår så tänkte jag avsluta kvällen med tio saker som jag vill tacka gud för :).
  1. att hösten är påväg med alla sina färger
  2. att jag ska vara med i FN rollspelet igen
  3. att det känns riktigt bra i skolan just nu, både med vänner och annat
  4. för att Sammy äntligen är frisk och att det går bättre och bättre för var dag som går
  5. att jag ska få behandling på sjukhuset så att jag kan slippa vara allergisk om några år (även om behandlingen "sticks" så är det som kommer efteråt bättre
  6. att jag vågade göra något viktigt idag
  7. att jag får vara med i Frekvent, det är verkligen något som jag ser fram emot varje vecka nu
  8. att fler flickor går i skolan nu
  9. att jag har mat på bordet och strax en skön säng att krypa ner i
  10. att du är med mig varje dag vart jag än är
 
XOXO, Sara
 

2015-10-12
20:28:59

Fotobomb!
Fotograf: Fridah Richter Olsson
 
 
 

2015-10-12
20:25:24

Jag har inget att förlora!
Idag när jag cyklade hem från scouterna så kändes det som att jag bara MÅSTE skriva av mig lite idag. :) För av vad jag kommer ihåg så har jag nog aldrig varit så nervör forrut.
 
Ibland så är vi lite rädda för att göra vissa saker, till exempel att stå på scen men även vid många andra tillfällen i livet. Jag har i några dagar tänkt att jag ska göra en sak, en sak som jag verkligen ville göra men som jag blev lite nervös av bara av att tänka på det! Först så bestämde jag mig för att jag skulle ha gjort det innan IB2 (sista året på gymnasiet), sen bestämde jag mig för att göra det innan jag slutet av IB1, sen bestämde jag mig för innan jullovet, sen innan höstlovet, sen så var det en dag jag sa till mig själv att idag, idag ska jag göra det (det här var i fredes), jag samlade mod men det blev så att jag inte kunde göra det, istället så gjorde jag det idag. Jag är så glad att jag gjorde det idag.
 
Jag är glad för tänk om jag inte hade gjort det och sjutit upp det, tänk om det isåfall aldrig skulle ha blivit av! tänk vad mycket jag hade ångrat det! Även om det kändes som att mina ben var gjorda av spagetti och magen var full av fjärilar så gjorde jag det, för jag hade inget att förlora! Det slutade inte som jag kanske hade hoppats men bättre än vad jag hade trott ändå. Jag hade inget att förlora men jag hade hela världen att vinna, det vad den tanken som fick mig att verkligen göra det.
 
Jag trodde inte att jag skulle vara rädd för att göra nånting. Jag är inte rädd för att stå på scen, jag är inte rädd för att dyka 28 m ner under vattenytan, jag är inte rädd för spindlar men idag blev jag riktigt nervös. Det kanske inte är att vara rädd men det krävdes mod. Det här vill jag skriva för att ni som känner att ni vill göra något men som känner att modet inte räcker till ska veta hur bra det känns när man har gjort något sådant. Det kanske inte sker som i dina högsta förväntningar och vad du trodde skulle hända men så är ju faktiskt livet för det mesta, ibland sker större saker än förväntat, ibland blir det nästan helt tvärtom, ibland häpnas du av vad som hänt och ibland känns det som om det vore en blandning av alltihop. 
 
När jag står inför något sådant här så vänder jag mig till gud, jag ber honom att vara med mig och att ge mig mod sen får det gå som det går men jag vet att jag kan resa mig igen (även om mina ben är gjorda av spagetti) och det som händer sen det vet jag ännu inte men jag är redo att ta reda på det. 
 
XOXO, Sara
 
Ps. upptäckarscouterna var så duktiga idag, ock smarta! De är riktiga genier som lyckades lösa riktigt kluriga gåtor, och vet ni vad? De är riktigt modiga! De står upp för vad de tycker och lyckas övervinna sinna rädslor. De är fantastiska. 
En gåta som jag inte hade hört förrut och inte kunde komma på var: Vad har fyra ben på dagen men sex ben på natten? Kan ni svaret eller vill ni att jag ska säga det? Skriv i kommentarerna om ni kan eller vill veta svaret!
 
Något som inte har med det här att göra... idag så slickade Sammy mitt hår och puffade runt med sin mule på mitt huvud, han är ju bara sååå gullig! ;)