Varmblod är Charmblod

2016-06-30
18:09:00

Tillbaka till Shenzhen

Måndag, 27 Juni 2016 - Tillbaka till Shenzhen

Idag tog vi det lugnt hela förmiddagen, sedan packade vi ihop allt i väskorna. Innan kvällsmaten åkte vi runt med bilen och sa ett sista hejdå till alla. Efter kvällsmaten sa vi hejdå till alla i huset, jag kommer verkligen att minnas JunShuan och alla hans små bus. 
Sedan blev vi skjutsade till tågstationen. Där behövde vi inte vänta länge förrens tåget kom för att ta oss tillbaka till Shenzhen. I tåget snackade jag och ploy mycket och lekte lekar och tittade på film (Ratattoi). 
I shenzhen tog vi en taxi till Ploys släktingar, samma ställe som vi hade varit vid förra gången.

Senare på kvällen bjöd Mook oss alla + hennes vänner på middag på en restaurang. Ploy stannade dock hemma. Det var en fin, hippster restaurang högt uppe på ett tak med djungeltema. Mook hade förbeställt ett litet hus där vi skulle sitta och äta. De hade beställt en gryta där det fanns kyckning i, inget annat alternativ fanns. Jag plockade bort kucklingbitarna, och fast det fortfarande fanns små bitar kvar och det smakade kyckling så åt jag den. För vid sådana tillfällen får man helt enkelt bita ihop och ta det som det är, man får ju välja sina strider smart. Jag satt lyckligtvis vid en tjej som jag hade mött på baren, hon som var från USA, bäst av allt var att jag kunde snacka med henne utan problem. Det flesta runt bordet annars kunde knaglig eller ingen engelska alls. Hon var väldigt intressant att snacka med. Dessutom kunde hon mycket om både politik och historia. Jag är verkligen glad 
att jag satt bredvid henne och när kvällen var över, nästan fyra tillar senare, fortsatte jag att fundera över vad vi hade sagt. Bland annat pratade vi om att ungdomar i USA endast lär sig om allt bra USA har åstadkommit och inte om något annat.

Imorgon ska jag på gudstjänst, yay!

 
 

2016-06-27
12:14:00

Ploy är den bästa guiden man skulle kunna ha
Söndag, 26 Juni 2016 - Ploy är den bästa guiden man skulle kunna ha

Idag sov jag riktigt länge, men vad hade jag egentligen förväntat mig?

Dagens soligaste timmar spenderade jag med att chilla, lästa nyheter och lyssna på lovsångsmusik, Jung Shuan lånade kameran och hade roligt med den. Han kallar mig för "Sara-Go", som betyder Sara-faster. Jag la också ner jättemycket tid med att försöka hitta en kyrka. Igårkväll hade vi kört förbi en byggnad som hade ett kors på skylten och jag påmindes om att det var länge sedan jag besökte en kyrka. Det var svårt för alla sidor var på kinesiska och översättningsprogrammet funkade inte, Ploy försökte hjälpa mig men att läsa kinesiska är inte den lättaste saken precis. Till sist hittade jag en katedral inne i Shenzhen via en sida som katolska kyrkan drev. De hade gudstjänst varje dag och eftersom vi ska stanna och övernatta i Shenzhen på vägen tillbaka till Hong Kong och Thailand så har vi planerat in att gå på gudstjänst tisdag morgon Ploy och jag.


Kl. fyra tog Ploy och jag cyklarna och åkte iväg på ännu en cykelutflykt.
Först tog vi en liten omväg för att titta på ett tempel. Det var häftigt att se hur man hade blandat hinduism, buddism och gammal kinesisk tro i ett och samma tempel. Ploy förklarade vad allt var för något. Sedan åkte viVi åkte ganska långt för att komma fram till vårt mål, som var ett gammalt skepp. Ploys mormor hade rymt iväg när hon var 17 med ett sådant skepp från Thailand till Kina. Ploy var en jättebra guide. Jag fick också lära mig att draken är kungens symbol och att svanen är drottningens. När vi kände att vi hade tittat färdigt på skeppet tog vi en runda till stan. Vi var tvungna att korsa vägen flera gånger, det är lika nervkittlande varje gång. Ploy sa att jag fick fria händer att välja vilken väg vi skulle ta. Det slutade med att vi hamnade i utkanten av staden, den fattigare delen. Vi var också tvungna att köra igenom en byggarbetsplats! Kontrasterna mellan de fattigare områdena och innerstaden var så tydliga som om de hade funnits i nån mycket djup bok vi läser i svenskan i skolan.

Vi kom hem precis till kvällsmaten, det serverades bland annat majs idag också (och ris och fisk såklart)!
Efter kvällsmaten åkte vi lång väg för att åka till en galleria, för att äta glass. Vi köpte även lite småsaker på en typ ica-maxi affär. jag köpte ett sykit (10 kr), tre strumpor (10 kr) och flera pennor (12 kr).
Vi var hemma vid midnatt. Det är som om hela schemat här är flyttat några timmar fram för midnatt är tydligen inte alls sent. Vi fick sitta barnvakt åt den lille pojken som är fyra år och absolut inte ville sova.

Det var dock en sak som förgyllde hela dagen, nämligen Iris! Jag fick ett meddelande av henne, det ar så fint och jag blev så himla glad. Jag tänker på henne jättemycket och hon finns med i mina böner varje kväll! Jag älskar dig Iris!
 
 
 
 
 

2016-06-26
19:50:44

Cykelutflykt och Nattsightseeing
Lördag, 25 Juni 2016 - Cykelutflykt och Nattsightseeing 
 
Solen är så stark att man varken får eller kan vara ute, inte ens me super-solskydd om man skulle ha det. Istället satt vi inne och chillade och lekte med pojken, Juang Shuan.
 
Under eftermiddagen sa Ploy och jag att vi ville a en cykelutflykt och vi ville fika. Vi bestämde oss därför för att cykla in till stan och köpa fika nån stans. 
 
Först ville dock Ploy visa mig hur en kinesisk begravningsceremoni går till. Vi cyklade till torget, själva begravningsvandringen var dock över men Ploy kunde ändå förklara vad som på gick, bland annat fick jag berättat för mig att här klär alla sig i vitt under begraningen, många personer att och åt och alla var vitklädda.
Efter det cyklade vi mot Stan. För att komma dit var man tvungen att cyckla en lång väg mellan åkrar, solen lyste fortfarande starkt så jag var tacksam över att jag hade med mig solglasögonen. 
 
Inne i stan var det fullt med bilar och ingen verkade följa några regler. Känslan när man tog sats och skulle korsa vägen var som att titta på en läskig scen i en skräckfilm. Vi köpte fika i en kiosk, några kakor och en dricka. Efter det började vi sökandet efter en bra sittplats för att käka vårt fika på. 
I en korsning firade en affär nånting speciellt för de hade ballonger överallt. Vi var lite nyfikna och tog oss närmre, några killar där med megafon sog oss och började ropa att vi skulle komma dit. De gav oss varsina ballongfigurer, jag fick en ros och Ploy fick vad som såg ut som en fjäril, vi fick också varsin dricka, den smakade som flädersaft. I gengälld tog de en massa foton på mig med dem haha. 
 
Vi fortsatte leta efter ett bra fikaställe när vi hade lämnat dem. Vi tog en omväg som gick längs med floden. Vi hittade ett toppenställe där man kunde sitta på en mur och ha utsikt över hela floden. Det var såå mysigt!
 
Till kvällsmat fick vi majs! Det var jättegott. Efter att vi hade vilat lite så tog vi bilen till vad jag trodde bara skulle vara en staty eller något slags monument med Ploys föräldrar. Det tog jättelång tid att åka dit. Jag satte dessutom på mig bältet, för inte nog med att trafiken är lite hur som hellst så kör även Ploys pappa ganska galet. Vi körde över en bro som liksom hoppade mellan öar, det stod på en skylt att den var 10 km lång.
Vi var iväg jättelänge och tittade på en massa olika saker. Höjdpunkten var när vi kom till en strand där man kunde doppa fötterna. Det var redan långt efter midnatt då och mångatan lyste upp vattenytan. Det slutade att Ploy och jag badade med kläderna på! Efteråt fick vi springa runt och stoja och fota så att vi skulle torka.
Jag var så in i vassen trött när vi kom hem, men det var inte så konstigt, för klockan var tre på natten, helt galet!
 
 
 

2016-06-25
07:53:00

Fick håret fixat av snygging
Fredag 24 Juni 2016 - Fick håret fixat av snygging
 
 
Det finns en sed här som är jätteviktig att man inte bryter. På morgonen ska man gå till farfarn, farmorn och mormorn och hälsa genom att till exempel säga "gong"(farfar).
 
Under frukosten fick jag reda på att vi skulle till frisören och tvätta våra hår. Jag blev lite förvånad för jag har aldrig hört att man skulle gå till frisören endast för att tvätta håret. Hemma gå jag bara till frisören för att klippa det och inget annat, detta var tydligen något som Ploy tyckte var "crazy!".
 
Vi åkte iväg med bilen och när vi kom dit gick alla in i en byggnad och uppför en trappa när de hade kommit in, jag bara följde efter. Vi fick ligga på typ massagesängar. Förutom att vi fick håret tvättat fick vi även massage. Hon som tvättade mitt hår var trevlig och hon tyckte om mitt hår haha. Först var massagen väldigt stark men när jag bad om bara lite mjukare blev det mycket skönare. När håret var tvättat och inlindat i en handduk så ledde de oss nerför trappan och visade oss till varsin stol och gav oss ett glas varmt vatten. Nu skulle vi få håret stylat. Han som fixade mitt hår var snygg och dessutom kunde han lite engelska. Först torkade han mitt hår och sedan lockade han det. När alla var klara kom kamerorna fram. Först skulle de fota mig och Ploy, sedan mig och sedan tog de foton på mig och frisörerna haha. Det var ganska kul och vi skrattade en del.
 
Efteråt åkte vi iväg till en ö, vi hade blivit bortbjudna på middag där. Det var så mycket mat! Jag var mätt och åndå ville de att man skulle äta mer, ständigt kom det in mer mat på bordet. Huvudrätten var hummer, och det var ju intressant för jag hade liksom tänkt mig att det skulle smaka som kräfta men det smakade mer som fisk, den hade inte en så stark smak.
På hemvägen tog v en omväg och tittade på värdens kontor och fick vara med om en teceremoni.
När vi väl var hemma var det väldigt sent.

2016-06-24
18:56:41

Livet i Tankoi
Torsdag 23 Juni 2016 - Livet i Takoi (byn vi är i nu)
 
Tro
Jag befinner mig på en resa i två länder där kristna är i minoritet. Folket omkring mig är antingen buddister eller ateister. Ändå känner jag att jag växer i min tro och att Gud är med mig varje morgon när jag vaknar upp. Ibland kan det kännas lite ensamt att inte kunna språket och ibland saknar jag min familj och vänner i Sverige, men då påminns jag om att det finns en som aldrig lämnar min sida och då blir ensamheten inte längre så ensam. Av någon anledning så ber jag mer nu än hemma i Rickarum. Bönehalsbandet som jag använder som armband påminner mig ständigt om att Gud är med mig och när jag tittar ner på det skickar jag iväg en bön, oavsett om jag är på ett köpcenter, en restaurang eller på flyet. Att lyssna på min lovsångs-lista på spotify ger mig ett lugn, en glädje och en styrka att möta dagen med vad den än har att ge. Jag är så tacksam för den här erfarenheten och jag tackar Gud för att han beskyddar mig. Jag har varit säker och välbehållen hela tiden. 
Under sista skolveckan skulle vi hålla en presentation om någon vi ville lära oss mer om, jag valde mormor och intervjuade därför henne. Jag tänker ofta på det hon sa om att hon litade på God att han skulle hålla henne säker och att hon på grun av sin tro inte kände nån rädsla även om hon befann sig i Etiopien och Somalia, som var två länder med mycket turbulens. De orden blir som en uppmaning till mig med att jag ska lägga tillvaron i Guds händer och lita på honom. ag är så glad att jag fick den intervjun med mormor innan min resa.
 
 
Idag tog jag och Ploy sovmorgon, ganska skönt faktiskt. Dagen gick ganska långsamt idag och vi gjorde inte så mycket tills senare på eftermiddagen. Runt fyra tog jag och Ploy en cykeltur. Hon visade mig runt och vi cyklade ända till nästa by, som faktiskt inte var så långt borta. Det var väldigt fint och jag fick en liten känsla av att jag faktiskt befann mig på landet ändå. Vi cyklade till en marknad också, det var mysigt men på vissa ställen luktade det jättestarkt av fisk.
 
Senare cyklade vi dit igen men då följde fler från familjen med och vi köpte glass. Rättså plötsligt frågade Mook (hon kom idag) om jag ville hänga med och åka motorcykel. Jag skickade en frågande blick till Ploy som stod längre bort och visade att det var okej. Det var en helt annan känsla att fara fram på motorcykeln, men jag skulle ljuga om jag skulle säga att jag inte tog ett extra hårt tag om motorcykeln när Mook gasade på.
Det var kul och allt såg så annorlunda ut i skymmningstid än det hade gjort innan idag. 
När vi kom hem blev det lite kivigt mellan systrarna, det var dock ingen större fight. 
Efter att vi hade ätit oss mätta så tog vi det lugnt. Mamma hade älskat maten, det var typ en pudding av bönor med en något salt sås. Jag hade lite ont i magen, men hoppas innerligt att det inte är nåt värre än mensverk. Min plan var att lägga mig tidigt och sedan gå upp tidigt nästa morgon, men icke! Efter att jag hade duschat, haft en liten miniandakt och var redo att lägga mig kom Mook in i rummet. Vi snackade väldigt länge, sedan kom Ploy och pojken in i rummet. Pojken började dock kräkas och vi höll på länge med att fixa för honom. Efter det var det redan sent. 
 
Godnatt!
 
 
 

2016-06-22
19:55:15

Språket Är Svårt
Onsdag 22 Juni 2016 - Språket Är Svårt
 
Jag vaknade upp i sängen, jag och Mook låg och drog oss och bara vilade i sängen tills jag kände att "här kan man ju inte ligga hela dan" och gick upp för att a en dusch. När jag hade duschat åt jag frukost. Det finns en viss vattenflaska de använder som jag tycker är lite svår att öppna, men idag! Idag lyckades jag få till det rätta knycket för att få upp den! Nästan hela dagen spenderade vi med att bara ta det lugnt, chilla liksom. Jag skrev i dagboken, surfade runt och läste artiklar på IRM (Inte Rasist Men...) och flätade Mooks hår. Senare, typ vid klockan fyra packade vi snabbt ihop allt och gick ner för att ta bilen till Tågstationen. Mook skulle stanna kvar i Shenzhen. Vid tågstationen fanns det ett stort monument som såg ut som en gigantisk diskokula.
 
Idag har jag lärt mig världens bästa ord även på kantonesiska (eller egentligen är det en dialekt av kantonesiska som är blandat med mandarin), nämligen "Tack". Man säger "Sesie".
 
Tågresan varade i ungefär tre timmar. Det var kul att få se så många annorlunda ställen av Kina än det jag sett redan, vi åkte förbi skogar, åkermarker, stora städer, små städer och åkermark inne i en stor stad. Ploy och jag spelade spel och jag gjorde en snygg fiskbensfläta på henne. Ploys mamma gjorde en på mig också. När vi kom fram var där redan en kille som väntade på oss, det var Ploys kusin. När man träffar folk som känner Ploy ska man säga till exempel syster (till kusiner), mamma (till mormorn och mamman, faster och farbror (till alla som är i rätt ålder för att de skulle kunna vara det). Till Ploys kusin som körde bilen skulle jag därför kalla för Hear (bror)... tror jag, jag är inte riktigt säker på om det är rätt. Jag tror att det kommer att bli mycket svårare med språket här, för dels är kinesiskan svårare och dessutom så kan nästan ingen nån engelska. Jag får försöka lära mig snabbt och ha med mig min egenskriva ord och fras-bok överallt.
 
När vi kom fram till Ploys hela tjocka släkt och Ploy gick iväg för att vara social så var mamman ett jättestort stöd. Hon översatte små saker och försäkrade mig om att kineser är högljudda och billriga av naturen och att ingen var arg på någon. Ploy videochattade med sin kusin/syster, hon verkade jättetrevlig men när en av hennes vänner (som visade sig vara hennes chef också) kom in i bildrutan var han vääldigt charmig. Med andra ord så var han väldigt smickrande mot mig och Ploy haha.
 
När Ploy sa att hennes släktingar bodde på landet i en by med mycket åkermark så hade jag föreställt mig en by, ungefär så stor som Rickarum, möjligtvis som Tollarp med risfält lite här och där. Ungefär som en mix av djungel-byn i Ixcán och Tollarp hemma i Sverige. Tänka sig så fel man kan ha! "Byn" var lite större än vad Åhus är och det är minst lika mycket liv och rörelse som inne i Kristianstad. De "små" husen är inte alls så små, möjligtvis kanske de är "små" om man jämför dem med höghusen i Bangkok och Hong Kong. Det känns snarare som att jag har kommit till en kinesisk version av Kristianstad än till landet haha. Vi får se var morgondagen har att ge, kanske kan man se åkrarna och djuren som Ploy har beskrivit när solen går upp imorgon bitti.
 
Just nu sitter jag i mitt och Ploys rum, det är 33 grader varm och det är minst sagt svittit. Men ännu tror jag inte att dagen är över... vi får se, jag ska gå ner där nere, kanske är det mat-dax?
 
 
 
Ni anar inte hur knasig det är att jag skrev det där innan (om att dagen inte är över än). Nu ska ni för höra! Några minuter efter att jag hade skrivit det, lekt med Ploys kusinbarn, duschat och fixat mig färdig inför att gå och lägga mig kom Ploys mamma in i rummet. Hon undrade om vi ville hänga med ut. Jag tänkte att det vore ju jättetrevligt att ta en kvällspromenad och se hur grannskapet ser ut, jag hade frågat Ploy innan om hon ville ta en promenad men hon hade nekat. Ploy nekade nu också. Mamman verkade mena *nu* när hon kom upp så jag skyndade och slängde på mig mina jeansshorts och en skjorta utanpå min pyjamas. Tre andra personer hängde med. Vi han dock inte gå mer en tjugo meter förrenns alla hoppade in i en bil. Nu var jag lite förvirrad, skulle vi inte ta en promenad? Skulle vi till en bar måntro?? Oj, oj, oj, aja det är ju bara att hänga på. När jag hoppar in i bilen tar jag av vana på min säkerhetsbältet, han som ska köra oss pekar dock på bältet, skakar på huvudet och säger "no chinese" så jag tar av mig det. Jag förstår att man å ena handen inte brukar ha bälte i Kina men å andra handen så kanske man borde ha på sig bälte just för att vi är i Kina ;)!
För att veta vad det är som pågår frågar jag mamman om vi ska till en bar, varpå hon svarar "Oh! You wanna go to a bar? You wanna check it out? We can go there!". Mitt svar var nåt i stilen med "Nonono! I only wanted to know what is going on!". Hon förklarar då att vi tydligen ska ut och äta. Vi stannar nära en rondell och går in till en ganska stor men rätt så gammal och sliten byggnad. När vi kommer in sitter pappan inne i ett rum där, mamman förklarar då att det här är ett sjukhus och att pappan ahr ont i magen. Om det är ett sjukhus, tänker jag, är det inte så stort utan snarare ganska litet om man jämför med Centralsjukhuset i kristianstad, och till och med vårdcentralen i Tollarp. 
Vi lämnar pappan där och går ut, ganska nära sjukhuset fanns det ett litet hak med mat och små bord med mini-pallar där man kunde äta. I Kina (och Thailand) verkar det som att man mycket sällan beställer en rätt till varje person, istället beställer man flera smårätter. Jag var inte jättehungrig men om ni hade varit där hade ni nog också blivit sugna! Det luktade jättegott och de stekta grönsakerna var såå goda! Till smårätterna fick var och en en skål med något som liknade risgrynsgröt, fast med vatten istället för mjölk och inte lika grötit, det likande mer en slem-soppa, mycket god. Så där satt jag bland mamman och några andra som jag inte känner, mitt i natten (det var midnatt), vid en rondell och käkar riktigt goda grönsaker, jag har inte ens på mig riktiga kläder! jag hade ju bara dragit på mig nåt annat för att det inte skulle vara för tydligt att jag hade på mig pyjamas! Jag hade inte ens på mig en bh.
På tillbakavägen hängde pappan också med, det betydde dock att vi var sex pers som skulle få plats i en     fem-manna-bil . Vi bestämde ganska snabbt och lätt att jag skulle sitta i mammans kvä. 
När jag tittade ut genom bilrutan tänkte jag på att det säkerligen var ännu mer liv i stadens centrum nu än det hade varit innan när vi hade kört där. 
 
När jag kom hem så låg den lille pojken Ploy och jag hade lekt med innan idag och sov i Ploys och min säng, brevid satt ploy och gjorde "shhh-tecknet" till mig. Jag tog min tandborste, borstade tänderna än en gång och sedan bar vi in honom till hans egen säng. 
 
Godnatt!
 
 
Jag kommer att prioritera själva dagboksutdragen, alltså själva texten nu några dagar, internetet här är jättelångsamt så bilderna tar jättelång tid att föra över. Jag kommer dock att uppdatera inläggen efter hand och lägga till bilderna då.

2016-06-22
19:16:23

Crazy life with Mook
Tisdag 21 Juni 2016 - Crazy life with Mook
 
Något som jag har fått känna på är hur mycket de duschar här. Fast jag hade duschat ordentligt igår-morse var det inte på tal om annat än att jag skulle duscha igen på kvällen. det var inte så att vi hade svettats jättemycket, vi hade ju mest suttit i bilen. En annan sak jag får höra mycket är "Khun hiu? Hungry?". Det är nog den fråga som jag får ställt till mig mest. Om vi sitter i bilen, är i en klädaffär, går på gatan, hemma, överallt så får man frågan om man är hungrig. För det mesta spelar det inte roll om man svarar ja eller nej, deras svar tillbka blir ändå att gå till en restaurang, en glassbar eller ta fram mat från kylen. Dessutom, när man har ätit upp och är mätt så fyller de på genast, de flesta svar från mig om att maten var god men att jag är mätt avfärdas genast. Tur att maten är god iallafall haha! ;)
 
Idag skulle Mook ta sin examen. Hon åkte till skolan på morgonen med en kompis och vi kom senare vid lunch. Det var väldigt intressant att få vara med om det, men man blev ganska trött också för avslutningsceremoning arade ganska länge och det var inte mycket som jag förstod. Det blev mycket väntan, is-te och blommor men Ploy och jag underhöll oss även genom att leka lekar. Vid ett tillfälle när vi satt på en mur och lekte en lek kom en söt flicka (i vår ålder typ) fram. Hon hade en systemkamera och jag hade sett att hon hade fotat vårt sällskap lite. Hon kom fram och frågade mig och Ploy något. Dock så förstod varken Ploy eller jag och hon kunde inte engelska. En av Mooks vänner agerade översättare och förklarade att flickan undrade om det fanns nåt sätt att skicka fotona till oss och om vi kunde posera för några fler foton. Ploy hade en app som heter WeChat, tydligen är det en app som bokstavligen alla i Kina har. Därför laddade jag ner den sen när vi kom hem. Det var klart att vi ställde upp på att ta några bilder och hon verkade nöjd när vi var klara. 
 
Mook fick jättemånga blommor och hennes kompisar som kom för att gratta henne var jättetrevliga. De kom från världens alla hörn, två tjejer var från USA, en av dem var från Kalifornia men bodde i Thailand, en var från Kazakstan, nån var från Thailand och nån var från Shenzhen i Kina. 
 
På vägen hem var vi lite för många för att få plats i bilen. Därför fick jag sitta i bakluckan, jag tror dock att jag ändå var den som hade mest utrymme av alla i bilen, jag delade ju bara bakluckan med alla blommorna. Väl hemma åt vi kvällsmat och chillade. Först var det meningen att hela familjen skulle hänga med Mook till en bar för att fira, sen ändrades planera till att det bara skulle vara Ploy, jag och Mook. Det blev dock turbulens och det slutade med att bara jag och Mook lämnade lägenheten i snygga, svarta klänningar. Två av Mooks kompisar kom och hämtade upp oss i en bil. Staden var som förändrad på natten. Man kunde inte längre skönja grönskan som omsluter staden, nu var staden snarare full av blinkande skylltar och tutande bilar. Mook hade lovat mig att inte dricka mycket och att hon skulle ta väl hand om mig. Jag var noga med att bara dricka det vatten som Mook beställde till mig och jag hade noga koll på mitt glas. Det var verkligen en spännande ny erfarnhet. Jag har aldrig varit på en bar nattetid så allt var nytt. Mooks vän Audry var jättetrevlig och schysst, tjejen från Kalifornia var också kul att prata med och han som översatte till oss innan idag var där och var trevlig. När de gissade på min ålder trodde de att jag var 19-20! Det var mysig stämmning och folk gick upp på scenen för att sjunga ibland, Mook övertalade mig till att sjunga okså, jag sjöng "Youŕe the Voice" men ärligt talat tyckte jag inte att det gick så bra, men det gjorde inte så mycket. Det som jag var mest chockad av var röken. Flera rökte innomhus och nån rökte nåt annat som gav ut mycket rök. Som tur var tog Mook ut mig då och då för att göra nåt utomhus, där ute var luften frisk och go. Vi var inte där till jättesent men det ver ändå värt det och jag var trött när jag kom hem. 
Hemma var jag så trött att jag bara gick och la mig direkt. Duscha gjorde jag på morgonen.
 
 
 

2016-06-22
17:05:53

Crazy life with Mook
Tisdag 21 Juni 2016 - Crazy life with Mook
 
Något som jag har fått känna på är hur mycket de duschar här. Fast jag hade duschat ordentligt igår-morse var det inte på tal om annat än att jag skulle duscha igen på kvällen. det var inte så att vi hade svettats jättemycket, vi hade ju mest suttit i bilen. En annan sak jag får höra mycket är "Khun hiu? Hungry?". Det är nog den fråga som jag får ställt till mig mest. Om vi sitter i bilen, är i en klädaffär, går på gatan, hemma, överallt så får man frågan om man är hungrig. För det mesta spelar det inte roll om man svarar ja eller nej, deras svar tillbka blir ändå att gå till en restaurang, en glassbar eller ta fram mat från kylen. Dessutom, när man har ätit upp och är mätt så fyller de på genast, de flesta svar från mig om att maten var god men att jag är mätt avfärdas genast. Tur att maten är god iallafall haha! ;)
 
Idag skulle Mook ta sin examen. Hon åkte till skolan på morgonen med en kompis och vi kom senare vid lunch. Det var väldigt intressant att få vara med om det, men man blev ganska trött också för avslutningsceremoning arade ganska länge och det var inte mycket som jag förstod. Det blev mycket väntan, is-te och blommor men Ploy och jag underhöll oss även genom att leka lekar. Vid ett tillfälle när vi satt på en mur och lekte en lek kom en söt flicka (i vår ålder typ) fram. Hon hade en systemkamera och jag hade sett att hon hade fotat vårt sällskap lite. Hon kom fram och frågade mig och Ploy något. Dock så förstod varken Ploy eller jag och hon kunde inte engelska. En av Mooks vänner agerade översättare och förklarade att flickan undrade om det fanns nåt sätt att skicka fotona till oss och om vi kunde posera för några fler foton. Ploy hade en app som heter WeChat, tydligen är det en app som bokstavligen alla i Kina har. Därför laddade jag ner den sen när vi kom hem. Det var klart att vi ställde upp på att ta några bilder och hon verkade nöjd när vi var klara. 
 
Mook fick jättemånga blommor och hennes kompisar som kom för att gratta henne var jättetrevliga. De kom från världens alla hörn, två tjejer var från USA, en av dem var från Kalifornia men bodde i Thailand, en var från Kazakstan, nån var från Thailand och nån var från Shenzhen i Kina. 
 
På vägen hem var vi lite för många för att få plats i bilen. Därför fick jag sitta i bakluckan, jag tror dock att jag ändå var den som hade mest utrymme av alla i bilen, jag delade ju bara bakluckan med alla blommorna. Väl hemma åt vi kvällsmat och chillade. Först var det meningen att hela familjen skulle hänga med Mook till en bar för att fira, sen ändrades planera till att det bara skulle vara Ploy, jag och Mook. Det blev dock turbulens och det slutade med att bara jag och Mook lämnade lägenheten i snygga, svarta klänningar. Två av Mooks kompisar kom och hämtade upp oss i en bil. Staden var som förändrad på natten. Man kunde inte längre skönja grönskan som omsluter staden, nu var staden snarare full av blinkande skylltar och tutande bilar. Mook hade lovat mig att inte dricka mycket och att hon skulle ta väl hand om mig. Jag var noga med att bara dricka det vatten som Mook beställde till mig och jag hade noga koll på mitt glas. Det var verkligen en spännande ny erfarnhet. Jag har aldrig varit på en bar nattetid så allt var nytt. Mooks vän Audry var jättetrevlig och schysst, tjejen från Kalifornia var också kul att prata med och han som översatte till oss innan idag var där och var trevlig. När de gissade på min ålder trodde de att jag var 19-20! Det var mysig stämmning och folk gick upp på scenen för att sjunga ibland, Mook övertalade mig till att sjunga okså, jag sjöng "Youŕe the Voice" men ärligt talat tyckte jag inte att det gick så bra, men det gjorde inte så mycket. Det som jag var mest chockad av var röken. Flera rökte innomhus och nån rökte nåt annat som gav ut mycket rök. Som tur var tog Mook ut mig då och då för att göra nåt utomhus, där ute var luften frisk och go. Vi var inte där till jättesent men det ver ändå värt det och jag var trött när jag kom hem. 
Hemma var jag så trött att jag bara gick och la mig direkt. Duscha gjorde jag på morgonen.
 
 
 

2016-06-20
20:23:24

Mastering the Chopsticks!
 Sön, 19 Juni 2016 - Mastering the Chopsticks!


Det visade sig att jag skulle få träffa systern tidigare än jag trodde. Hon kom nämnligen in i vårt rum igårkväll. Hon var väldigt frammåt och pratglad då. Det var hon förresten idag också. Hon är faktiskt väldigt lik mig på mönga sätt, förrutom att hon tycker om att shoppa dyra kläder, hon tycker inte om politik ich hon är ännu mer energisk och pratglad än jag! Och då är man pratglad!


När jag vaknade imorse tog jag en dusch. Hela rummer är väldigt "space-efficient". Toan är typ en och en halv meter bred och där finns både toalett, handfat och dusch! Jag satte på mig en dress som mamman hade köpt till mig när vi var på köpcentret.

Dagen började med att vi gick iväg till en restaurang och åt frukost. Restaurangen såg ut som om det var redo att hålle ett bröllop vilken sekund som helst. Det fanns några vita, runda, fluffiga bollar med äggfyllning som var lite söta som jag verkligen älskade. De hette " bao".
Resten av dagen gick vi runt i Hong Kong och tittade på staden och... affärer och gallerior såklart ;)! Jag gick en del med syster som heter Mouk och lärde känna henne. Vid ett tillfälle tappade vi bort Ploy och hennes mamma men sedan visade det sig att de bara var bakom oss... ganska långt bakom oss men de visste iallafall var vi var, det var bara vi som hade tappat bort dem. Hong Kong är uppdelad i olika delar, vid lunch tog vi en båt över till delen som faktiskt heter "Hong Kong". Där övergav mamman och systern oss ett tag. Under tiden tittade jag och Ploy på en massa demonstrationer som pågick nere på gatan. Det blev lite jobbig stämning när vi skulle in på ett kafé men det löste sig sen p kvällen när jag köpte dumplings till Ploy.

När vi hade kommit tillbaka från vår rundtur så chillade vi lite och sen följde jag med mamman och systern på ännu en runda. Ploy var trött så hon stannade i hotellrummet. Mamman och systern var verkligen på shoppinghumör så vi gick in i massor av klädaffärer och tittade på kläder. Vi stannade vid Burberry, en första klassens affär. Vi var där ett bra tag. Jag var inte jätteintresserad av kläderna där och det blev så mycket spring fram och tillbaka så jag satte mig ner och vilade. Efter ett bra tag gick vi därifrån med en stor kasse (eller var det två kassar?) kläder. Sedan gick vi för att äta en sen kvällsmat på en sushirestaurang systern kände till. Eftersom vi hade fikat ganska nyss var jag inte jättehungrig så jag beställde inte så mycket. Jag njöt dock av min sushi-cone och den japanska glassen med smak av grönt te var riktigt smarrig! Det var vid den restaurangen jag beställde dumplingarna till Ploy. När vi skulle gå så bad Mouk mig att hjälpa henne med hennes dricka, hon sa att det var grapejuice. Jag drack och insåg att..hmm det är nog inte bara grapejuice i den här drinken... Jag frågar Mouk som då svarar med att hon hade glömt att jag bara var 17 än så länge och inte dricker alkohol.

Ploy uppskattade dem när vi kom hem. Hon sa att hon egentligen inte var hungrig men eftersom att det var jag som hade köpt dem till henne så åt hon upp alla. Stämningen blev genast mycket gladare.

Ploy och jag satt i vårt rum resten av kvällen och spelade "ticket to ride"... det blev ganska sent haha.
 
Jag har läst på olika sidor att luften är väldigt förorenad i storstäder men jag har haft väldigt mycket tur isåfall för det är inget som jag har märkt.
I love you Ploy Ploysson!
Folk kanske klagar på att jag går runt med en svensk väska men! Den är tydligen väldigt populär i Thailand, den finns att köpa på många ställen och Ploy tyckte att det vore praktiskt om jag använde hennes nu.
De vita bollarna på bilden var sååå goda!
Ploys syster Mook
Det var massor av demonstrationer hela dagen. Ploy säger att det finns det i Hong KOng men att det är förbjudet i riktiga Kina.
 
 
 
 
 
Måndag 20 juni 2016 - Riktiga Kina

Idag sov vi länge. Jag tog en dusch än en gång men idag tvättade jag håret väldigt noggrant.

Vi åt frukost vid samma ställe som igår. Jag åt de mumsiga vita bollarna men idag serverades även några riktigt goda nudlar som jag tyckte om. De smakade lite som nudlarna vi gör hemma ibland när vi lagar wok.

Idag var jag tröttade än igår så jag stannade med Ploy på rummet och spelade spel medans systern och mamman gick iväg på en shoppingtur. Pappan har varit iväg mycket för att tjäna extra pengar.

Vi skulle rest iväg tidigt på eftermiddagen till fastlandet (även kallat det riktiga Kina) men det uppskjutet till klockan sex. Vi chillade därför extra länge. Ploys mamma och Mouk flätade mitt hår.

Det var en väldigt spännande resa. Vi lyssnade på "I wake up in the morning and I get real high...and I say hey! eyeyeyeyeeey!" när vi åkte på bron. Jag blev så glad när vi körde igenom den riktiga skogen, eller var det en djungel? För fast jag har varit här i en vecka har jag knappt sett nån natur alls, jag har mest fått känna på storstadslivet. Det ska nli så kul att få komma ut på landet sen. Men först ska vi övernatta två nätter i Shenzhen eftersom Mouk tar studenten imorgon. För att komma in till riktiga Kina var vi tvungna att köra igenom immigrationskontrollen och hela bilen fick köra igenom en x-ray maskin och de kollade våra kroppstemperaturer med något som såg ut som an laserpistol.

I bilen ställde jag lite frågor till Ploy om vad som gäller i Kina. Bland annat fick jag veta att man inte kritiserar någon uppsatt person eller skapar rabalder här, det verkar också som att man inte får missionera i Kina efter vad hennes mamma sa.

Det är verkligen en mycket större kulturkrock i Kina än det var i Sverige, det kommer nog ta lite längre tid för mig att fatta allt, men tids nog kommer det nog att funka!
Jag var väl medveten om att de inte hade facebook. Egentligen visste jag att de inte hade google heller men nu när jag försökte hitta en grej eller kolla upp hur man gör så gick det ju inte! Tur att jag har en vän som Alma! Hon har visat mig sedan tidigare en sajt som heter pinterest, den funkade jättebra när jag letade resetips i Kina. Jag gick till och med in på yahoo för att kolla upp saker. Om nån där hemma känner till nån annan finurlig sajt får man gärna meddela det eller kommentera här för det kan säkerligen komma till användning!
 
 
 
Bye bye Hong Kong!
Riktig vegetation! Tänka sig!
 
 
 

2016-06-18
19:04:04

Mer bilder!
Jag har fått mer bilder från de senaste dagarna som inte kommit med i inläggen, här kommer dem! 
 
de här bilderna är från när vi var i Pattaya.
Absolut Vodka från Sverige ^
 
De här fotona är från när vi tittade på historiska monument efter att ha varit på museet. Huset hette "Pa thi nang a nan tha sa maa khom", aka. vita huset. Statyn hette "Pra borom marou songmaa" och den visade "King Rama V".
 
De här bildern är från när vi hälsade på Ploys gamla högstadie skola. Jättefina människor som jag lärde känna där!
 

2016-06-18
18:49:20

Destination Hong Kong
Lör, 18 Juni 2016 - Destination Hong Kong
 
När jag vaknade imorse hade ingen annan vaknat än, jag gick därför upp på mitt rum igen och skrev i dagboken. När jag var klar och gick ner till andra våningen (mitt sovrum är på tredje våningen) så såg jag att Ploy och hennes mamma hade vaknat. Igårkväll packade jag och Ploy våra saker till dagens resa. Ploys mamma hade packat in sakerna i väskorna när jag kom ber. Efter att vi hade packat lite till gick ploy och jag ner för att äta fruckost. Vi åt våra mackor och sedan tog vi på oss våra skor och treaskade ner till butiken i hörnan. Där lånade vi två cyklar som vi tog oss till post-kontoret med. Det var en liten utmaning att ta sig igenom morgontrafiken på cykel men det var kul och jag fick alla mina brev postade! 
 
Efter ytterliggare lite väntan kom taxin som vi åkte till flygplatsen med. Allt gick lätt och smidigt på flygplatsen...förrutom när jag skulle igenom immigrationskontrollen. Det var egentligen inget fel på mina papper men personen framför mig hade problem så det tog jättelång tid. På grund av att det tog så lång tid bytte jag kö, personen där tog också ganska lång tid på sig men när hon väl var klar kom det en annan person som tydligen hade företräde för hon fick gå före mig i kön. Till sist kom jag fram till en bitter man som satt bakom glasrutan. Allt var dock okej och jag fick gå vidare. Vi gick för att hämta ut några saker som de hade köpt på köpcentret igår. Ploy hade bland annat köpt en After Eight. Hon förklarade att det enda bra med hennes första host-familj var att man fick ta hur mycket after eight man ville, hon hade blivit jätteglad när hon såg chokladasken i duty-free affären. Det kanske vore nåt för pappa att ta med sig till Thailand när han kommer i slutet av sommaren?
 
På planet satt jag bredvid Ploy. Maten jag fick var fisk i currysås med ris. Det är lite lustigt för jag får alltid frågan om jag verkligen kan äta maten för att den är väldigt stark. Ploy däremot får aldrig fågan och hon är mer känslig för stark mat än vad jag är. Det var ett sådant flygplan där man kunde titta på film. Jag hittade en film jag inte hade sett, "Pan". Det var en ny tolkning av vad som hände innan de orgiginella peter-pan filmerna. Jag älskar disney, jag är till och med lite av en nörd när det gäller disney-filmer. Den här var dock sannerligen en besvikelse, det var nämnlimnligen ytterst kulturellt olämplig. Jag hade hört att den var lite dålig tidigare när bara trailern hade kommit ut, jag hade dock avfärdat det och tänkt att personerna hade överreagerat, så var dock inte fallet. Det var mycket värre än jag nånsin hade kunnat tro. Indianerna i filmen målades upp med färggranna fjädrar, ansiktsmålningar, nästan inga kläder och dansandes samtidigt som de utbrast i indiantjut. Prinsessan, Tigerlilja, som var klädd lika färggrannt och som var en av huvudkaraktärerna var vit... Hur svårt hade det varit att skaffa en skådespelare som faktiskt såg ut som om hon hade kunnat vara Tigerlilja. Det är hade inte varit så farligt om det hade varit i en gammal film, men den här filmen kom ut 2015 och speciellt eftersom det är Disney som dessutom har en så stor publik borde de veta bättre.
 
När vi gick av planet gick allt bra. Vi tog en buss till där vi skulle övernatta på hotell. Bussresan tog en timma så Ploy och jag spelade "ticket to ride" under tiden. Ploy vann! Något hon var väldigt stolt över. Hotellet var ganska gammalt och hissen var av trä, men samtidigt var det rent och mysigt på ett sätt som bara små hotell kan vara. Ploy och jag delade på ett litet rum. Vi satt i rummet och spelade en till omgång av "ticket to ride" och jag skrev i dagboken tills det var dax att gå iväg för att äta något.
 
När man kommer ut på gatan i Hong Kong så möts man av massor av olika lukter. Lukten från matstånden överallt, avgasen från bilarna, cigarettröken, nån söt lukt från ett stånd, soporna och restaurangerna blandas till en och samma. Vi gick till en restaurang som låg lite undangömt vid en gata upplyst av lysande skyltar. Vid ingången fanns det en hink med vatten och i där fanns det en massa krabbor. Vi hittade ett eldigt bord i innersta hörnet av restaurangen. Menyn var på väggen, allt stod dock på kantonesiska så Ploy fick översätta. Jag beställde en fisk och nudelsoppa, just denna soppan var tydligen en delikatess i Hong Kong. För att beställa drickan gick Ploy och jag iväg från restaurangen, svängde runt ett hörn och beställde två mangosmoothies från en liten affär där. När vi stod och snackade fick jag reda på att Ploy tycker lika illa om röklukt som jag, det är iallafall skönt så att hon inte tycker att jag är en mes ;). Vi gick tillbaka till restaurangen och åt våra soppor. Det blev ett perfekt tillfälle att diskutera vett och ettikett. Jag lärde mig bland annat att:
  • Om man sörplar i sig nudlarna visar det på att man tycker att maten är riktigt god. 
  • Man ska inte stötta i skeden i tallricken för då betydde det att man anropade spökena. Vilket inte var bra. 
  • Det är helt okej att sörpla i sig soppan bara det inte är föör högljut, "bordet bredvid borde inte bli störda av det".
 
Efter maten gick vi runt i Hong Kong. Där fanns en marknad som såg ut som den i Antigua i Guatemala med en massa gränder och småaffärer med plåtbitar och pressänningar som tak. Det var jättemysigt och Ploy och jag gick själva där. Ploy berättade att man köper matpinnar i present till brudparet om man vi -önska dem lycka till så att det ska få en son-. Vi köpte ett par fina örhängen också.
På vägen hem så tappade vi bort oss lite men jag hittade en gata vi hade gått på tidigare som vi kom hem till slut. Nu sitter vi på rummet och medans Ploy tar en dusch ska jag skriva färdigt det här. Ploys syster har också kommit! men jag har intre träffat henne för hon kom medans vi strosade i storstan och nu är hon i ett annat rum. Imorgon får jag träffa henne, det ska bli kul!
 
 
Bakom dessa blomsterstycken fanns restaurangen.
Ploy lär mig om vett och etikett.
Ploy har lärt mig hur jag ska introducera mig själv på mandarin!
 
 
 
 
 

2016-06-18
05:08:57

Bilresa till Pattaya
Fre, 17 Juni 2016 - Bilresa till Pattaya
 
Jag vaknade, tog det lugnt, duschade, skrev dagbok och tittade lite på en thaiändsk tv-show på TV:n. Hela morgonen trodde jag att Ploy var i skolan. Det verkade som att det bara var jag och pappan i huset. Han kan ingen engelska och jag visste inte hur man sa "När ska vi hämta Ploy på hennes skola?". Då kom jag på att jag ju kunde använda google! Jag använde google translate och visade pappan vad jag ville säga. Men när pappan svarade i gester att Ploy sov så trodde jag att det var nåt fel på den. En timme senare kom dock en väldigt nyvaken ploy neför trapporna. Allt var lite rörigt ett tag men sen satte vi oss vid matbordet och då berättade hon att hon inte tänkte gå till skolan, det var ändå för sent nu och det var inte en så big deal. 
 
Runt klockan halv ett satte vi oss i bilen för att åka den långa resan (2-3 timmar) till Pattaya. I Thailand finns det ingen regel om att man måste ha bilbälte i baksätet så vi fällde ner sätena, Ploy hade redan tagit dit kuddar, filtar och ett täcke. Vi satt där bak och hade thai-lektioner. Jag lärde mig hur man ljudar på deras boksstäver och jag lärde mig nästan en barnvisa på thailändska. Vi lekte även lekar i bilen som "I see something red" och att man skulle gissa vilken karaktär den andra personen tänkte på.
 
Till sist var vi framme... vid ett köpcenter. Hela köpcentret var länkat till flygplatsen i Bangkok och skickade sakerna dit, så allt var tax-free. Det började med att Ploys pappa grälade på personalen men efter ett tag lugnade det ner sig och vi gick in i köpcentret. Ploy tog mig till ett ställe där man kunde testa thailändska snacks. De var såå goda och gjorda av kockos så min första tanke var att jag kunde köpa dem till Iris eftersom de var glutenfria, sen kom jag på att hon var vegan. Då gick det inte. Det var dock en grej som jag kände att jag måste köpa där, en present till Ploys syster. Hon är i Kina och ska ta studenten när vi är där. Ploy oh jag letade och letade och till sist hittade vi en grej som vi tror hon kommer tycka är roligt av och kunna ha nytta av. När vi var igång och letade hittade jag en present till min fina mamma som hon kommer att uppskatta - det är så hon! 
 
Vi tog sedan bilen ner till stan. Staden såg ut som Chimaltenango när man precis hade kört in i den. Chimaltenango var en stad i Guatemala där bland annat min bästa kompis bodde. Jag blev så himla glad när vi körde förbi stranden! Det var så fint! Vi gick en bit när vi hade hoppat av bilen och det kändes som att gå i Las Vegas med alla stora lysande, blinkande skylltar. Ploys föräldrar kände till en jättemysig restaurang vi skulle äta vid. Man satt vid en terras precis vid havet och lite här och där fanns det fina ljusslingor som förhöjde stämningen. maten var jättegod! speciellt de fritterade räkorna i en söt-sur sås, de var riktigt mumsiga! Servitrisen frågade om jag var deras riktiga barn och de hittade på en jätterolig historia om hu det kunde komma sig att jag var deras barn haha. Servitrisen kunde Svenska, vilket han med nöje använde. Man kunde se solnedgången från där vi satt och åt och en sådan hollywood-skylt på ett berg fast det stod Pattaya och det lyste i många olika färger.
 
När vi kom ut var natt-livet igång. Vi gick förbi utklädda personer, caféer och bordeller... På en stor rosa skylt stod det "sugar baby ago-go", framför stod den ungefär åtta unga flickor i mörka sjömanskostymer och en av dem höll i en bricka med snapsglas. Jag blev förvånad över att det fanns det mitt bland allt annat, i min värld var det något som stack ut från alla blinkande lanpor, affärer, akrobater och stånd. 
 
I bilen på vägen hem somnade jag och Ploy. Vi sov nästan hela vägen hem. Jag vaknade under sen sista halvtimman, och tur var väll det! De körde förbi en affär som sålde god frukt och jag fick smaka mangosteen. Den var jättegod. Söt samtidigt som den var väldigt saftig. 
När vi kom hem satte vi oss ner och åt mangosteen, duian och mango. Durian kallas för frukternas kung och mangosteen kallas för frukternas drottning. Durianfrukten smakade inte så mycket och den luktade inte alls mycket med tanke på vad jag förväntade mig. På många ställen i världen är det olagigt att öppna en durianfrukt! Mamman sa dock att den inte var riktigt mogen och att den vanligtvis är mycket sötare.
 
Ploy lär mig thailändska.
Vår myshörna i bilen.
Jag laddade ner Spotify och vilken glädje! Det var verkligen en najs känsla när man kunde lyssna på mysik från mina spellistor igen! I bilresan hem lyssnade jag på lugn lovsongsmusik från Vemdalen-lägret! 
Sådana här stånd finns lite överallt
Ploys mamma skoljade och sa att vi skulle äta krokodilsoppa...
Den här soppan var jättegod! Ändå kommer jag inte ihåg vad den hette!
 The Queen of Fruits!
Den hatade och älskade Durian frukten.
 
Imorgon flyger vi till Hong Kong! Woop woop!
 

2016-06-17
05:04:39

Skolorna i Thailand
16 Juni 2016 - Skolorna i Thailand
 
Jag började dagen med att äta frukost med Plot. Sedan åkte vi till Ploys högsadieskola. Idag var det en dag när man åkte till sin gamla skola för att hälsa på sina lärare och få välsignelser av dem. Det började regna jättemycket men som tur var han vi nog undan det värsta regnet för vi gick på bio. Filmen hette Now you see me, den var verkligen jättebra, både rolig och spännande. en var på engelska med thai undertexter så jag förstod allt utmärkt.
 
Efter lite strosande på Gallerian där vi hade sett på bion gick Bright och Nöj åt ett annat håll än vi. Bright och Nöj var Ploys två gamla klasskompisar som hade tittat på filmen tillsammans med oss. Vi hade tagit med oss Ahlgrevs bilar och bjöd loys vänner på det, det var mycket uppskattat.
 
Efter det tog vi BTSen (skytrain), sen åkte vi motorcykel för att slutligen komma fram till höghuset där kontoret för visum till Kina fanns. Där gick det snabbt och lätt och vi fick våra visum.
 
Därifrån gick vi till Ploys andra skola, Wells international school. Det tog ganska lång tid att gå dit men å andra sidan så gick vi ju fel en eller två gånger också. Till sist var vi framme. Där skulle vi överlämna presenten Ploy hade köpt igår, tyvärr så var hennes lärare inte där. Därför gav hon mig en rundtur på skolan istället. Den var ganska liten till ytan men mycket fin, den var målad i gult och hade tre våningar. I mitten av skolan fanns en fotbollsmatch där de spelade när vi var där. Runt om fotbollsplanen fanns det korridorer, på alla våningarna, där klassrummen fanns. Så från korridorerna kunde man titta på fotbollsmatchen oavsett om man var på första eller tredje våningen.
 
Efter det gick vi och köpte glass vid en 7 eleven. Sedan tog vi BTS:en. Ploy hoppade av på en station innan mig för hon skulle ha en extralektion. Jag fortsatte till sista hållplatsen. Där fanns det också en fin park som jag tittade på en smula. Sedan letade jag upp metron och tog den till Lat Phrao, som är stationen närmast dit Ploy bor. När jag kom fram fick jag dock lite problem. Jag kunde inte hitta rätt gata jag skulle på. Jag vände och gick tillbaka och såg då att jag hade missat en skyllt i början. Sen var det bara att traska hem. 
När jag kom dit så blev hennes mamma lättad. Hon hade ringt två gåner men eftersom jag hade glömt att sätta på ljudet efter bion så hade jag inte hört det. Hon trodde att jag hade tappat bort mig, vilket ju kan vara ganska enkelt i en storstad. Men, allt var väl. Mamman tog fram rester av Pad Thai, det är så himla gott, som jag åt till kvällsmat. Sedan gick jag upp i mitt rum, skrev med vänner och familj från Sverige, chillade och tittade lite på "morran och tobias" men insåg snart att det inte var min stil av humor och bytte till ett annat intressantare program. 
 
När Ploy senare kom hem (mycket sent) så tittade vi på första delen av Now I see you. Det var jättemysigt. Jag rekommederar verkligen den filmen till nån som är sugen på en riktigt bra film!
 
Efter det var jag trött och tänkte att jag ju kunde skriva dagbok imorgon bitti, idag, nu, eftersom jag har sovmorgon. Ploy tyckte att det var onödigt att jag skulle hänga med till hennes skolavslutning då hon bara skulle få sitt betyg och sedan gå hem igen, de hade inte nån ceremoni i årskurs 11. 
 
Det regnade som bara den men som tur var hade fotbollsplanen tak.
Bright and Nöj
Högstadieskolan
city of Bangkok
Taking the metro
Man säger ice-cream i Thailand också!
GB i Thailand
Ploys gymnasieskola
De stöttade en organisation, PAWS, för hemlösa djur.
 
 

2016-06-15
17:24:51

Sammys dagbok!
En hälsning from Sammy och Iris i Sverige!
Jag älskar er två!

2016-06-15
17:18:00

Thailändsk Historia på Museet
15 Juni 2016 - Thailändsk historia på museet
 
Idag åkte jag, Ploy och hennes mamma till ett museum. Man kunde se taken tillt empelbyggnaderna långt innan man hade kommit fram till parkeringen. "Ratanakosin Exhibition Hall" hette museet. Ratanakosin är en era i thailändsk historia som börjar vig Kung Rama I styre ända fram till idag när Kung Rama IX styr Thailand. Vi spenderade hela dagen där och gick på två turer. Det var bara Ploy och jag som gick turerna för hennes mamma hade några ärenden att göra. Vi fick bland annat lära oss hur man gör tillplattade guldlöv och traditionellt smaksatt vatten. Vi tittade på många filmer och thailändsk historia, kultur och arkitektur. Eftersom filmerna var på thailändska, och jag faktiskt inte har lärt mig så bra thailändska än, fick jag ha ett par hörlurar och en manick som översatte alla filmerna till engelska. Jag fick en bra bild av hur thailändare ser på sitt land och sin kung och vad de lär sig i skolorna. I en framtida historielektion på en IB-skola kommer man säkerligen säga att kungens "cult of personality" var väldigt stor. 
 
Efteråt gick vi och åt på en liten restaurang som tydligen var känd för att den hade funnit där väldigt länge, sedan andra världskriget. På maten låg det några röda grönsaksstrimlor, Ploy sa att det var paprika... Jag åt upp a-l-l-a på en och samma gång och insåg att det nog inte var paprika, hennes mamma flikade då in att nej men det är ju bitar från en sån stor chilli-frukt.... hot-hot-hot. Haha. För övrigt var maten riktigt god och jag var mätt när vi gick därifrån. 
 
På vägen hem stannade vi och tog foton på det thailändska vita huset, solljuset var verkligen fantastiskt och jag fick många fina foton. Klockan inte mer än tjugo över sju när vi fortsatte hemmåt men jag hade säkerligen somnat i bilen om inte jag hade snackat med Ploy. 

 Fika på museet.
Man fick ta foto med en gammal kamera som sedan använde bilderna i en filmsnutt, den ovan.
Kungens vita elefant.
Sveriges kung och drottning sida vis sida av thailands.
Jag ska bli en brevbärare... eller?
 
Ploy matade fåglarna
Den gamla restaurangen vi åt kvällsmat vid
Avbilder på kungen finns överallt i staden, stora som små, men mest stora.
Vi körde förbi det här på vägen hem.
Solnedgången var fantastisk
Vita huset i Thailand
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2016-06-14
18:18:36

Tog mig runt i Bangkok själv!
14 Juni 2016 - Tog mig runt själv i Bangkok
 
Imorse vaknade jag upp kl 6.20, som jag skulle. Jag satte på mig den blåa skoluniformen som Ploy hade givit mig och åt fruckost. Senare när Ploy och jag satt i the skytrain påväg till hennes skolutflykt fick hon ett mejl från sin lärare, där stod det att jag behövde en permission-slip för att få hänga med på deras utflykt, något som jag inte hade. Vi kollade på Ploys mobil och hittade ett ställe ganska nära nästa hållplats som lärde ut thailänska. Jag hoppade av vid nästa hållplats själv och gick ner till vägen medans Ploy fortsatte till sin utflykt. Jag förklarade för en motorcyckelkille (Ploy hade skrivit ner adressen på thailänska) vart jag skulle, SP international kindergarten, och hoppade på. När jag kom dit fick jag reda på att 1. organisationen hade en annan adress då den här var nerlagd, 2. de öppnar inte förren klockan tio och då var klockan halv åtta och 3. jag måste ta mig till den andra adressen.
 
För att ta mig till deras andra kontor så var jag först tvungen att ta en motorcyckel till närmsta BTS (Skytrain) och sedan ta BTS:en till en station som hette "Alok", därifrån gick jag en bit och sedan tog jag en motorcyckel till "Lake Rajada", där tog jag hissen upp till 5e våningen. Där uppe fanns deras kontor. Jag ringde på en ringklocka och då dök det upp en vakmästare. Han kunde inte engelska men jag förstod så mycket att de öppnade klockan tio (klockan var då halv nio typ) och att jag kunde vänta i soffan om jag ville. Jag satte mig i soffan och tog fran min ordbok. Jag läste, läste, väntade, skrev ner lite saker, väntade lite till och till slut kom det en kvinna klockan tio som kunde prata med mig. Vi gick in på hennes kontor. Där fick jag reda på att man vanligtvis hade 50-100 timmar av lektioner och en lektion var två timmar. Jag förklarade att jag nog max ville gå på 10 lektioner (20 timmar). Det gick om man joxade lite. Hon var väldigt trevlig och deras program verkade bra men när mötet var klart funderade jag lite och jag är ännu inte säker om kanske 10 lektioner är för mycket, hinner jag verkligen det den tid jag är i thailand? Jag vill ju bara lära mig såpass mycket att jag kan ta mig fram och kommunicera lite grann. Mamma sa nåt om en internetkurs, jag ska nog kolla upp det. Internetet fungerade inte på mobilen om jag inte hade wifi så jag bad om lösenordet och kontaktade Ploy.
 
Ploy och jag kom fram till att det bästa nog var om jag kunde ta mig till "Terminal 21", en galleria där jag kunde äta lunch. Jag strosade runt lite mellan gatustånden, för det luktade så gott! Sedan tog jag en motorcykel till "Terminal 21". Jag trodde att chauffören menade att jag behövde ta BTS:en dit, för han släppte av mig precis vid den. Jag gick upp för trapporna och frågade i informationsdisken hur man kommer till "Terminal 21". Jag gick åt det hållet hon hade pekat åt och - kan ni tänka er? Bara runt hörnet stod en stor skylt med "Terminal 21" i stora bokstäver. Ibland är det man söker efter bakom nästa hörn, man behöver bara veta vart man ska leta. Gallerian var mycket intressant, den var skyltad som en flygplats. Våningarna hette "Paris", "Tokyo", "Hollywood", "Rome" och adra destinationers namn. Jag fick åka upp till den översta våningen för att komma till restaurang-området. Jag satte mig i en mysig hörna på en restaurang och beställde "mixed vegetable soup with mushrooms". Några minuter senare fick jag min mat, och det blev minst sagt en het måltid. Soppan var väldigt stark. Den gick nätt och jämt att äta upp, man fick ta lite lemon-soda, lite soppa, lite ris, lite soppa och så vidare. Jag åt faktiskt upp nästan hela soppan (det var ganska mycket soppa så jag blev mätt). Efteråt gick jag runt och kollade på saker och köpte några vykort som jag sedan satte mig på en bänk och fyllde i. När jag kände att det inte fanns nåt mer att göra så ringde Ploy mig, hon sa till mig att ta BTS:en till den sista hållplatsen och ringa hennes mamma därifrån. Jag gjorde det och hennes mamma kom och hämtade upp mig. När vi kom hem fikade jag och hennes mamma mango, hon och pappan hjälpte mig att fixa internetet på min mobil och sedan gick jag upp till mitt rum och skrev dagbok. 
 
Senare på eftermiddagen meddelade Ploy mig och hennes mamma att hon ville köpa en present till sin lärare så jag och hennes mamma åkte till Central (köpcentret vi hade varit vid igår) för att möta upp med Ploy. Efter några om och men hade vi köpt en tröja till hennes lärare och sen gick vi och tittade på klänningar till oss själva. Jag är en sån person som kan tycka om att titta på en massa kläder och testa det jag tycker är fint, men det är sällan jag faktiskt köper plagget om jag verkligen inte vill ha det, just för anledningen att jag inte tycker att det är värt det, det är roligare att spendera pengarna på annat. Ploy och hennes mamma tycker inte som jag. Därför gick vi från köpcentret med ovanligt (för mig) många plagg... 
Vi åt kvällsmat på köpcentret också. Den var god! Ploys mamma hade beställt isté. Jag smakade det och tyckte att det smakade choklad. Ploys mamma höll med men Ploy trodde att jag var galen, crazy, bá! Haha. 
 
När vi kom hem chillade vi lite och jag och Ploy skissade på klänningar. På det sättet är det ju lättare för mig att visa vilka sorters klänningar jag gillar. Sen kom vi på idén att ha en spakväll. Ploys mamma hjälpte oss och fixade ansiktsbehandling och ansiktsmasker. Därför sitter jag nu med ett prima fint och rent ansikte. Ploy är inte färdig med sin mask än men snart kommer hon nog upp till rummet tror jag. 
 
Idag har jag åkt motorcyckel totalt fyra gånger! Imorgon ska vi till ett museum och sen kanske vi ska åka till ett fint tempel. Där får man bara ha på sig långbyxor och långarmade tröjor så det måste jag packa ner i min väska. 
 
Godnatt!
Ice Cream!
Vi provar klänningar i gallerian.
Min framtida man, dvs om jag inte gifter mig med ploy XD!
En hund vid Ploys hus var jättelik Luna!
Spa-time
Den superstarka soppan jag åt till lunch!
 
 
 

2016-06-13
18:11:00

Ett Visum, en Motorcyckel och en Galleria
fortsättning på 12 Juni 2016
På köpcentret hade de en parkering för endast kvinnor!Pelarna i parkeringen var målade i rosa och för att få en ledig plats var man tvungen att putta på andra bilar för att få en parkeringsplats. Köpcentret var väldigt stort. Jag köpte solkräm och ett simkort. Sen gick vi till mataffären och köpte en massa mat. Affären var full av en massa frukt. Vid utcheckningen märkte jag hur många påsar de använde, ibland packades saker i dubbla påsar och många av påsarna var inte fulla. 
Just nu sitter vi i deras vardagsrum och äter av den smarriga guavan som vi köpte på köpcentret. Jag känner mig inte jetlaggad än så länge. 
Vi vilade ganska länge i vardagsrummet, Ploy tog till och med en tupplur! På kvällen åkte vi till en fin restaurang för att äta kvällsmat. Där fanns ett sånt bord med en snurrande bricka på. Vi beställde in en massa olika saker som krabba i currygryta, helstekt fisk, en soppa jag tyckte var god och mycket mer. På hemvägen i bilen var jag mycket, mycket trött.
Jag var fascinerad över taxibilarna som fanns i regnbågens alla färger!
Vi åt vid en glassbar i köpcentret.
Det snurrande bordet.
Vi var tvugna att putta på andras bilar.
 
Jag låg och lyssnade på stadens alla ljud innan jag somnade.
 
 
 
 
13 Juni 2016 - Ett Visum, en Motorcyckel och en Galleria
Imorse när jag aknade var jag väldigt förvirrad. Jag hade inte vaknat av larmet och klockan i Ploys rum visade på att klockan var fem i sju så jag tänkte att jag helt enelt hade vaknat tidigt, det var dock konstigt att jag var så pigg så tidigt. Det visade sig att mobilen hade dött under natten och när jag hade satt på den stod den på 11:40. Jag trodde att den var sönder eller nåt liknande men när Ploy, som är en riktig sjusovare och sagt att hon skulle sova tills klockan halv tio, kom in i rummet skrattandes åt mig visste jag knappt vad som var upp eller ner. Ploy sa att min mobil var korrekt och påminde mig om att jag hade varit uppe i 20 timmar under gårdagen och att min hjärna troligtvis trodde att klockan var klockan sju eftersom det är den svenska tiden. Jag samlade då ihop mig själv, duschade och gick ner till Ploy.
 
Ploy och jag åt fruckost (eller lunch?) och sen hjälpte vi hennes mamma som fixade ihop alla papper till visumet till Kina. 
               Förresten! Jag har fått reda på att vi kanske ska till Laos, Mienmar (Burma) också och möjligtvis även                till Kambodja!!!
Sedan traskade jag och Ploy iväg. Vi gick till metron där Ploy visade mig hur man köpen en biljett. När vi steg av var planen att vi skulle åka motorcyckel till immigrationskontoret! Det var jättehäftigt, det var som taxi fast man skulle åka bakom någon på en motorcykel. Vinden fläktade rejält och det var med en skräckblandad förtjusning som jag klamrade mig fast vid motorcykeln!
 
När vi hade kommit ut ur byggnaden så var det med beskedet att jag skulle få mitt visum till kina om tre dagar. I Kina ska vi åka till en stad där Ploys syster ska ta studeneten men innan dess ska vi åka till Hong Kong, för Ploy säger att maten där är så god. Efter det gick vi ganska långt (men det var okej för jag var ju i gott sällskap) till "the skytrain". Vi tog det (himmel?) tåget till en Galleria där Ploy skulle ta extralektioner i Fysik. Lektionerna började klockan fyra när vi kom dit och skulle sluta klockan sex. Så nu sitter jag här utanför en affär vid ett bord, ensam, och skriver dagbok. Nu ska jag jobba på ekonomin, för klockan är bara 16:31 än så länge.
 
Ekonomiläxan gick bra och jag blev klar med min slutsats. Resten av tiden gick jag och köpte lite nödvändigheter. Jag köpte en ordbok på thailändska, en ny dagbok (för den jag använder nu använder jag också för att skriva ner användbara ord och fraser), en klänning till Ploys och hennes systers avslutning, några t-shirtar (jag hade ju bara med mig handbagage till Thailand), ett par örhängen till mamma och ett par sandaler. Medans jag köpte allt detta var jag tvungen att prata mycket på thailändska. Det är verkligen kul hur mycket jag har lärt mig, och destu mer jag övar destu bättre blir jag. Jag kan faktiskt säga en hel del användbara saker, som "hur mycket kostar detta?", "tack så mycket", "ursäkta", "jättebra", "hur mycket är klockan?", "det gillar jag/inte", "jag kan prata lite thailändska", "kan du prata engelska?", "snälla, prata lite långsammare", "Ploy är galen" och jag kan räkna och säga hur mycket klockan är. Det har verkligen varit till stor hjälp att kunna skriva ner saker allt eftersom jag hör dem, det är något jag skulle rekommendera till nån anna som ska ut och resa. 
När Ploy var färdig gick vi till en spelhall, där spelade vi olika spel som skjutspel, mariokart och två stycken musikspel, ett där man skulle slå på trummor. När vi var klara var klockan sju och vi var ganska hungrika. Vi tog the skytrain till den bortersta hållplatsen och där hämtade hennes mamma oss med ders bil. Maten som hennes mamma hade lagat var jättegod, det var ris med lite olika saker och sallad. Till efterrätt åt vi en jättesöt och smarrig mango!
 
Nu ska jag snart sova, jag ska bara svara dem som lämnat nåt meddelande på mobilen och kanske vänta på att Ploy ska komma tillbaka från duschen.
 
Där vi skulle fixa visumet köpte vi lite kylande drinkar :).
Skjutspelet, man skulle skjuta ner alla amerikanska terrorister!
Klänningen jag köpte på Gallerian.
 
 
Kram! 
 

2016-06-12
06:04:00

Resan har börjat!
Under min resa i Thailand kommer jag att skriva dagbok som jag kommer att överföra till bloggen, så om vi vill veta hur resan går kan ni den följa den här på bloggen.
 
Fakta om resan:
Jag reste igår (11 Juni) med direktflyg till Thailand.
Jag komemr att bo och resa tillsammans med min thailändska kompis Ploy, hon var utbytesstudent hemma hos oss förra året. 
Jag ska hänga med Ploy till hennes skola och om några dagar (8ish dagar) ska vi resa till Hong Kong, Kina.
 
 
Första dagen:
 
11 Juni 2016 - Från Cristiania till Bangkok
När jag vaknade upp imorse fylldes jag av glädje när jag mindesgårdagen. Det hade varit så himla kul på Almas studentfest. Det bästa var när vi åkte flaket. Det var som att befinna sig i en saga. Högtalarna dunkade festliga låtar och vi hoppade upp och ner och dansade så att plaket gungade. De sista solstrålarna siprade igenom björkkvistarna och gruppen av människor som befann sig på flaket. När det svängde åkte alla åt ena hållet och trycktes mot varandra. Vi körde ända bort till ett ställe där Samuel och två andra firade sin student. Vi spelade en jättekonstig låt, sjöng i falsett och var så glada som man bara kan vara när sommarlovet har börjat. min och Toms dans rockade fett! Senare under kvällen gick vi och spanade efter kossor. När vi (ganska sent) begav oss hem sa Fanny att hon inte kunde ha haft en bättre sista kväll och då kände jag verkligen att det var värt att stanna till så sent.
 
När jag hade fixat om i packningen och sagt hejdå till Iris (min lillasyster) så åkte vi hemifrån, då var klockar 8:30. Vi var framme i Köpenhamn klockan 10, men innan dess han jag ringa och sms:a Frida och Alma för att säga ett sista adjö. 
Vi lämnade av Fanny vid incheckningen och jag gav henne mitt brev. Sedan åkte jag, mamma och pappa till Cristiania. Det var en upplevelse i sig självt! DEt var som en oas av växtlighet, graffiti, snirkliga vägar, ekologiska kaféer och folk som var höga. I ett av kaféerna var luften tjock av rök, som tur var skulle vi inte äta där utan fortsatte till ett kafé en bit bort. Vi beställde några bakverk och så klart - wienerbröd till lunch. Vi satte oss utomhus i solen och småfåglar kom fram och åt av smulorna ur min hand. 
 
När mamma och pappa kramade om mig vid "kiss and fly" vid Kastrup slogs jag av att jag inte kommer att träffa dem på en lång tid framöver.
 
När man skulle igenom den där kontrollen för väskorna fick jag nytta av mina spanska-kunskaper. Det var nämnligen ett äldre par som hade problem, de var från Spanien och kunde ingen engelska. Jag agerade som tolk och allt redde ut sig hyfsat smidigt. Det var kul att få snacka lite spanska och det bevisar på sätt och vis att man kan få nya vänner var som hellst om man är uppmärksam på sin omgivning. 
 
Jag irrade runt lite men hittade till slut vilken gate jag skulle vara vid. Jag var i god tid, det skulle dröja mer än två timma innan man fick gå ombord. Därför tog jag upp datorn, skrev ett brev till min brevkompis/klasskompis och jobbade på min Personal Commentary. Tide tickade på och när planet väl lyfte fylldes jag av ett lugn.
 
 
Andra dagen:
12 Juni 2016 - Träffa Ploy!!!
Maten på planet var väldigt god. Ja var ganska hungrig när maten kom igår som den uppskattades väl. Det var pasta med en spenat och fetaost-röra, det var nog den godaste maten jag har ätit på ett flyplan. Nu imorse när jag hade ätit fruckosten så piggnade jag till lite. Det var verkligen bra att jag hade beställt mat i förväg.
 
Till en början hade jag lite svårt att somna. Även fast jag var trött så vaknade jag 30 min/1 timma senare igen. Efter några tafatta försök till att somna lyckades jag dock och sov vad jag tror var tre eller fyra timmar. Nu är jag därför utvilad och resa att möta Thailand. 
 
Vi landar om 42 minuter. Tills dess kanske jag kan jobba på ekonomiläxan, det vill säga om jag kan skriva, för just nu är det ganska guppigt här i luften. Jag tittar ut genom fönstret men ser inget, för där utanför att mörkret svart som natten. I högtalarna sa de precis att det är 29 grader varmt i Bangkok och att vi är en halvtimma tidiga. 
När vi landade var flygplatsen täckt av en morgondis och när jag steg av planet kom varmluften mot mig och omfamnade mig. Förrutom "lite" problem vid immigrations-kollen gick det bra. Jag var nämnligen tvungen att skriva dit Ploys adress och fick inte tag på Ploy, till slut hjälpte en kvinna där mig och jag kom igenom. Det tog ett tag innan jag såg Ploy, men oj vilken glädje det var att få träffa henne igen. Vi åt fruckost på ett ställe, hennes mamma var där också. Jag hade min anteckningsbok där jag skrev ner en mass athailändsk fraser.
När jag senare tittade ut genom bilrutan när vi swishade förbi Bangkok la jag märke till hur likt det var Guatemala. Destu längre in på dagen vi kommer, destu varamare blir det. Just nu sitter jag och Ploy i hennes rum med en fläkt på fullt ös. Vi har nyss packat upp presenterna som jag hade med mig (mycket ahlgrens bilar) och tittat på kläderna som jag ska få låna här. Vi har okså tittat i en guidebok på vad vi kan hitta på för roliga saker!
 
När staden har vaknat ska vi åka till ett köpcentrum.
 
 
Vi skriver ner användbara fraser på thailändska.
 
Mer än så har jag ännu inte skrivit, mer kommer senare :).