Varmblod är Charmblod

2013-09-28
09:48:14

Rädda Arktis!!!
I över 800 000 år har is varit en del av det Arktiska havet. Den smälter på grund av vår användning av fossila bränslen. För första gången sedan vi människor började leva på jorden, riskerar vi att Arktis inom en nära framtid blir helt isfritt. Det vore katastrofalt, inte bara för de människor, isbjörnar, narvalar, valrossar och andra arter som lever i Arktis, utan även för resten av världens människor och djur. Isen på toppen av klotet reflekterar mycket av solens varma strålar och håller på det sättet temperaturen nere och vädersystemen stabila. Arktis är världens kylskåp.
 
 
Samma oljekoncerner som fått Arktis is att smälta är redo att göra vinst på katastrofen. De vill suga upp de sista dropparna, trots att det bara finns tillräckligt med olja i Arktis för att hålla världen med olja i tre år. Det kan ge dem ekonomisk vinst, men riskerna är enorma. Regeringsinstanser över hela världen har uttryckt att det är så riskabelt att borra efter olja i Arktis att man bör avstå helt. Ett oljeutsläpp i de isiga vattnen är omöjligt att hantera. Det skulle få katastrofala konsekvenser för den arktiska miljön. Stora isberg på kollisionskurs med oljerborrplattformarna måste bogseras undan, och för att smälta de mindre isbergen använder oljebolagen jättelika vattenkanoner. Om vi tillåter oljebolagen att borra i Arktis är det bara en tidsfråga innan en olycka inträffar. Det får inte ske!
 
Flera länder gör anspråk på Nordpolen. Både Ryssland och Norge har skapat "arktiska bataljoner" redo att skydda nationella intressen. Men Nordpolen bör hållas fritt från politiska och militära konflikter. Nordpolen ska vara ett gemensamt naturreservat som gagnar allt liv på jorden.
 


Vi är människor på planeten. Varenda en påverkas av Arktis, eftersom den vita, Arktiska isen reflekterar solens strålar och därmed håller temperaturen nere och vädersystemen stabila.

 
 

Arktis är klimatkrisens frontlinje. Här stiger temperaturen dubbelt så fort som i resten av världen. Det är också en ny front för oljeindustrin som är beredd att gå till ytterligheter för att få ner slangen i de sista oljereserverna.

 
 

Genom att stoppa den giriga arktiska oljekapplöpningen skapar vi grogrund för ett skifte i vår energiförsörjning, och påskyndar utvecklingen mot en framtid utan olja, kol och gas. Ju snabbare vi skiftar till förnybara energikällor desto bättre är det för våra barn.

Vi vet att vi har världens mäktigaste företag emot oss. Men tillsammans är vi starkare än något företag eller land. Vår gemensamma strävan efter en hållbar framtid överskrider gränser och annat som skiljer oss. Tillsammans är vi den starkaste rösten i världen.

 

För 30 år sedan lanserade greenpeace en motsvarande kampanj för Antarktis i syd. Ingen trodde att det skulle lyckas, men det gjorde det, och Antarktis har sedan dess varit fredat.

 

 

 

 

 

 

Var med och skriv under!

http://savethearctic.org/sv

 

 

Eller skriv under här!!! 

 

Ska jag fortsätta uppdatera om detta om jag får ny information?

 

XOXO save the arctic!

Sara 

 

Kommentarer:
#1: Alex

Tack för att du gjorde mig uppmärksam på det här ! gillat fb sidan och bryr mig verkligen, har inte vetat om det här ....

2013-09-28 @ 14:40:09
#2: AmandaB

Allt bra idag? :D

MVH AmandaB

Svar: Jadå! Jag ska iväg på en ridträning idag :)
Sara

2013-09-28 @ 22:32:29
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: